Written by

HTC ukida, a Samsung dodaje fizičku dugmad

moj android| Views: 708

Foto: androidpit.com

Većina današnjih smartfona teži jednom univerzalnom izgledu kako bi privukla što veći broj kupaca. Trenutno je skoro svaki pametni telefon maksimalno tanak ali većeg displeja nego ranije a primjetno je i skoro potpuno odsustvo fizičke dugmadi u sve većem broju slučajeva. Izuzetak je kompanija Samsung koja izgleda nema namjeru da se prikloni ovom trendu budući da umjesto da oduzima ona dodaje novu dugmad na svoj naredni Note 9 model.

Većina popularnih smartfon uređaja sadrži samo dva dugmeta: jedno koje pokreće telefon i jedno za regulisanje tona. Kod nekih uređaj su čak sve funkcije bazirane isključivo na jedno dugme dok će ih novi Note model imati čak pet.

Online portal ’Android Headlines’ objavio je ovu vijest o Note 9 uređaju a još jedna novost je da će se uz telefon dobijati i zaštitna maska sa pet rupica predviđenih za svu fizičku dugmad koju će sadržavati ovaj model. Peto dugme će se nalaziti na dnu na lijevoj ili desnoj strane i najvjerovatnije će imati neke veze sa podešavanjima funkcije kamere.

Sa druge strane, HTC ide u potpuno drugom pravcu sa odlukom da u potpunosti ukine svu fizičku dugmad na svom narednom flagship modelu. Na stranama će se vjerovatno nalaziti malena zadebljanja u aluminijumskom okviru koja će podsjećati na tradicionalnu dugmad. HTC će po svemu sudeći implenetirati istu tehnologiju korištenu pri kreiranju Edge Sense uređaja kako bi telefon detektovao šta korisnik pritišće na površini ekrana.