Written by

Huawei bez konkurencije – rast u prvom kvartalu 2019. godine

mobilni svijet, u žiži| Views: 638

Za kineskog tehnogiganta “nema zime”. Huawei je na dobrom putu da postane najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, a nakon prvog tromjesečja 2019. godine, ova kompanija se pozicionirala kao druga u mobilnoj industriji, i iza sebe ostavila Apple.

Prema izvještaju analitičke kompanije IDC, Huawei je jedini proizvođač koji je imao trend rasta u prvom kvartalu ove godine i to po broju isporučenih uređaja. Iako se nalazi na drugom mjestu, kineski gigant je zabilježio povećanje isporuke telefona za 50,3% – sa prošlogodišnjih 39,2 miliona na 59,1 milion.

Ovakav uspjeh Huawei-ja nije došao preko noći. Kompanija, u posljednjih nekoliko godina, intenzivno radi na unapređenju ponude, ali i na inovacijama po kojima su njeni uređaji jedinstveni. S obzirom da je novi vodeći model P30 predstavljen pred kraj posmatranog perioda, pretpostavlja se da će rezultati biti još i bolji na polugodišnjem presjeku.

Posmatrajući ukupno, od početka januara, pa sve do kraja marta isporučeno je ukupno 310,8 miliona telefona, što predstavlja pad od 6,6% na godišnjem nivou. U poređenju sa istim periodom tokom 2018. godine, pad je iznosio 4,1%, dok je u 2017. bio 3,5%. Ako analiziramo svaku zemlju pojedinačno, SAD su imale najveći pad isporuke od 15%. To potvrđuje ranije navode da korisnici iz ove zemlje nastavljaju sa trendom najsporije nadogradnje telefona, iako se radi o jednom od najvećih svjetskih tržišta.

Bez obzira na sve, ove brojke i uz padove isporuke zvuče zaista impresivno.