I oldtajmer može biti električni

Written by

I oldtajmer može biti električni

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 523

Vozila iz 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka je sve manje na ulicama, mahom zbog toga što su ih kvarovi dokrajčili ili ih vlasnicu izvezu u laganu vožnju samo vikendom i odabranim danima.

Međutim, postoje i ljudi koji očajnički žele da ove automobile zadrže u voznom stanju. Među njima je i David Lorenz, zaljubljenik u oldtajmere, koji je došao na ideju da ova stara vozila preobrati na električni pogon, kako bi što duže bila u voznom stanju.

Tako je nastao Lunaz, električni oldtajmer, koji je nazvao po svojoj kćerki Luni, a u pitanju su zapravo dva modela automobila – Jaguar XK120 i Rolls-Royce Phantom V.

Na prvi pogled, ova vozila se ne razlikuju od onih koja su izašla iz fabričkih postrojenja sada već davnih 1953. i 1961. godine. Ipak, ipod haube je skoro sve drugačije.

Jaguar pokreće baterija od 80 kWh, dok Phantom ima i 120 kWh verziju (najjeftiniji Tesla Model 3, poređenja radi, trenutno dolazi sa baterijom od 54 kWh).

Proizvođač navodi da su, zahvaljujući električnom pogonu, ovi klasici prilagođeno za svakodnevnu upotrebu, što nije bio slučaj sa konvencionalnim vozilima te vrste. Cilj je, ističe Lorenz, zadržati slobodu vožnje bez mehaničkih problema, ali i njihov starinski dizajn i šarm.