IBM predstavio najmoćniji kvantni računar

Written by

IBM predstavio najmoćniji kvantni računar

mobilni svijet, u žiži| Views: 85

Američka kompanija IBM, koja teži ka tome da do 2025. godine lansira kvantni računar sa više od 4000 kubita, nedavno je predstavila trenutno najmoćniji – nazvan Osprey.

Istina, sa 433 kubita on nije ni blizu njihovog cilja, ali je jedan veliki korak ka njemu, jer je znatno moćniji od računara Eagle iz 2021. godine, koji je imao 127 kubita.

“Novi 433 kubitni procesor Osprey dovodi nas korak bliže tački u kojoj će se kvantni računari koristiti za rješavanje do sada nerješivih problema”, rekao je Dario Gil, viši potpredsjednik IBM-a i direktor istraživanja. Naglasio je da kontinuirano povećavaju i unapređuju svoju kvantnu tehnologiju kako bi odgovorili na najveće izazove našeg vremena, u saradnji sa partnerima i klijentima širom svijeta.

“Ovaj rad će se pokazati temeljnim za nadolazeću eru kvantno-centričnog superračunara”, kazao je on. IBM-ov plan uključuje još dva velika iskoraka – 1.121-kubitni Condor i 1.386-kubitni Flamingo procesor u 2023. i 2024. godini, nakon čega bi uslijedilo lansiranje 4.000-kubitnog procesora Kookaburra 2025. godine.

Gil je govorio i o IBM-ovom modularnom sistemu Quantum System Two – sa više kvantnih procesora integrisanih u jedan sistem, koji bi trebao biti pokrenut do kraja naredne godine. Podsjećamo, IBM posjeduje više od 20 kvantnih računara širom svijeta, kojima klijenti mogu pristupiti putem clouda.