NASA odijela

Written by

Idemo na Mjesec, ali u novim NASA odijelima

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 444

Preko Mjeseca do Marsa i sve to u novim NASA odijelima. Ovako bi se najkraće mogao opisati program Artemis – NASA-in izazov za narednu deceniju.

Upravo u okviru ovog projekta NASA želi ljude vratiti na Mjesec, tamo izgraditi bazu sa koje će stručnjake upućivati ka Marsu. Povratak na Mjesec trebalo bi da se dogodi do 2024. godine, a već do 2028. godine plan je da se uspostave redovne misije i stalna baza na Zemljinom prirodnom satelitu.

S obzirom da je riječ o zaista velikom projektu, mnogo toga priprema se već sada. U NASA-i rade na tehnološkim rješenjima, a jedno od njih jesu odjela koja će astronauti nositi. Riječ je o dvije vrste – za unutra i za vani, a izgledaće slično onima koja se sada koriste na ISS-u.

Ključno za ova odijela jeste što štite astronaute od zračenja, a posebno su pripremljena za rad u Mjesečevoj prašini kao i na temperaturama od -150 do 120 °C. Dodatnu sigurnost pruža i elektronski sistem koji je poboljšan i kontroliše pritisak, dotok kiseonika i brojne druge funkcije.

Drugo odjelo nosi naziv Orion Crew Survival System, koristiće se za zaštitu astronauta u vrijeme lansiranja i slijetanja na Zemlju. Smanjena mu je masa, povećana fleksibilnosti i čvrstoća, te ugrađeno napredno upravljanje temperaturom.