Written by

IFA Berlin, drugi dan: Samsungova dominacija na svim poljima

m:ovo m:ono| Views: 813

samsung-smart-tv

Drugi dan IFA sajma u Berlinu donio je mnoštvo noviteta, najava i inovativnih ideja. Zvijezda dana je svakako bila kompanija Samsung, ali su nove proizvode najavili i ZTE, LG te brojni drugi divovi iz oblasti informacionih tehnologija.

Samsung je ovaj put konkurente ostavio u sjenci svojim SmartThings uređajem za upravljanje sistemima u domaćinstvu. Južnokorejski gigant je kompaniju SmartThings kupio prošle godine i prvobitno novu verziju njihovog istoimenog uređaja najavio za april. SmartThings 2.0 je stigao sa malim zakašnjenjem, ali je nakon njegove prezentacije na IFA sajmu bilo jasno da se čekanje isplatilo. Uz sam uređaj predstavljeni su i senzori te Android aplikacija za rukovanje, a ova tri elementa zajedno omogućuju kontrolu preko 200 kompatibilnih uređaja koji mogu da se pronađu u modernom domaćinstvu. Tako je uz par komandi moguće podešavanje sistema za zaključavanje, pokretanje mašine za veš ili prigušivanje svjetla u kući radi gledanja filma, a ove i mnoge druge naredbe se po potrebi mogu međuosbno uvezati i istovremeno izvoditi. Važno unapređenje koje donosi SmartThings 2.0 je činjenica da je uređaj sada funkcionalan i bez internet konekcije, a u slučaju nestanka struje nastaviće sa radom narednih 10 časova.

Samsung-SmartThings-Hub-2.0_1

Ako korisnici budu koristili SmartThings radi filmskog stvaranja ugođaja, onda im treba ponuditi i kućno kino posljednje generacije. Upravo u tom pravcu djeluje UHD-K8500, Samsungov novi Blu-ray plejer. Vrhunski video plejer obezbjeđivaće 4K rezoluciju, 64 puta veći kvalitet boja u odnosu na standardni blu-ray format, a podržavaće i HDR sadržaje te povećavati rezoluciju video snimka nižeg kvaliteta do ultra HD nivoa. Iako je njen ulazak na tržište planiran tek za početak naredne godine, Samsungova 4K igračka za filmofile je već dobila važnu podršku iz svijeta sedme umjetnosti, pa je studio 20th Century Fox najavio da će sva njihova buduća blu-ray izdanja biti 4K rezolucije, a u planu je i reizdanje starih naslova.

U paketu sa novim plejerom, ljubitelji filma i televizije bi mogli da nabave i SleepSense, Samusngov novi uređaj za praćenje sna. Juče predstavljena spravica, koja se postavlja ispod madraca te prati otkucaje srca, disanje i pokrete, sa preciznošću od 97% bilježi kada je osoba zaspala, a kada se probudila. Osim ovih podataka, SleepSense nudi i savjete eksperata sa Harvarda o tome kako da poboljšate svoj san, dok povezivanje sa SmartThings uređajem omogućava uštede kroz gašenje televizora, svjetla i klima uređaja ukoliko zaspete tokom gledanja nekog tv sadržaja.

SleepSense

Da drugi dan sajma ne bude posvećen isključivo Samsungu pobrinuo se ZTE. Kineski proizvođač telefona predstavio je svoj novi model, nazvan AXON Elite. Naziv definitivno nije odabran nasumično, jer ovaj smartfon nudi displej sa dijagonalom od 5,5 inča, 3GB RAM memorije, Snapdragon 810 procesor i 32 GB interne memorije, što su karakteristike koje ga odmah svrstavaju u sam vrh. ZTE nudi i moderna softverska rješenja, među kojima je posebno zanimljiva bila opcija otključavanja telefona putem skeniranja rožnjače. AXON Elite će za sada biti dostupan samo na evropskom tržištu.

zte-axon-elite-1

Drugi dan IFA sajma je donio i mnoštvo drugih novosti, od najave futurističkog sata kompanije LG do Android aplikacije koja zabilješke na papiru pretvara u online dokumente. O većini ovih inovacija ćemo pisati u skorije vrijeme, a sada iščekujemo šta će nam sve donijeti novi berlinski dan.