Written by

IKEA radi na razvoju robotizovanog namještaja za male stanove

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 729

IKEA želi da osnaži ljude koji imaju male domove, a velike snove.

S ciljem da olakša život ljudima u malim stambenim prostorima, švedska kompanija IKEA radi na liniji robotizovanog namještaja, koja će biti predstavljena 2020. godine.

Linija Rognan je namijenjena svima kojima je svaki centimetar životnog prostora važan, a razvijena je u saradnji sa američkom kompanijom Ori. Robotizovani namještaj, kako su ga mediji prozvali, se možda na prvu čini kao nešto iz domena naučne fantastike, ali će zapravo najviše ličiti na IKEA-in namještaj s točkovima.

U IKEA-i kažu da ti komadi namještaja imaju „supermoći“, jer pritiskom na posebni prekidač naizgled veliki garderober se pomjera i oslobađa prostor za dnevnu, spavaću ili radnu sobu. S jedne strane se nalazi kauč, koji klizi van nakon pritiska na prekidač, a na drugoj strani su krevet, odnosno radni sto i ormar. Sve funkcioniše na bazi točkića i kliznog mehanizma.

S obzirom na sve veći broj ljudi koji u urbanim sredinama nerijetko žive u malim stanovima, ove inovativne ideje bi itekako mogle biti od pomoći. Ostaje samo da ih, nakon Japana i Hong Konga, gdje će ih biti moguće nabaviti u prvi mah, dočekaju i na drugim tržištima.