Instagram profil @nobelformileva: Jezik podrške za Milevu Marić

Žena kojoj se može pripisati dio zasluga za najveća naučna dostignuća njenog muža napokon dobija svojih pet minuta! Instagram profil @nobelformileva želi da upozna svijet sa Milevom Marić Ajnštajn!

Tek osamdesetih godina prošlog vijeka naučnoj zajednici postalo je jasno kako je iza uspjeha Alberta Ajnštajna stajala i jedna žena! I to njegova prva supruga, matematičarka Mileva Marić. Detalji njihove saradnje nalaze se u pismima koja su redovno razmjenjivali, pa posljednjih nekoliko decenija vlada interes za ulogom koju je ona mogla imati u dostignućima jednog od najpoznatijih naučnika u istoriji.

Mileva je tek peta žena koja je primljena u Državnu politehničku školu u Cirihu, gdje je upoznala Alberta. Njihova veza vodila je braku, u kojem su zajedno radili istraživanja iz oblasti fizike i pisali naučne radove.

Budući da se žene u najvećem broju slučajeva kroz istoriju nisu smatrale dovoljno vrijednim članovima naučnih krugova, njihov doprinos često ostaje zanemaren. A nerijetko su, kao i u slučaju Mileve, morale odustati od svoje naučne karijere kako bi odgajale porodicu. Čak ni danas ove okolnosti se nisu u potpunosti promijenile!

Zato pokret #NobelForMileva ima za cilj da ovu praksu u potpunosti preokrene i Milevu Marić afirmiše kao vrijedan uzor svim djevojčicama i ženama. Posjetite Instagram profil @nobelformileva  i upustite se u istraživanje ove intrigantne teme!

Instagram profil @nobelformileva: Jezik podrške za Milevu Marić