Written by

Instagram se ne zaustavlja na landscape fotografijama

m:ovo m:ono| Views: 564

download.0

Iako korisnici društvenih mreža nisu pretjerano  skloni promjenama, u Instagramu su odlučili da rizikuju i to sa višestrukim dodacima. Vijest koja je ovih dana odjeknula među ljubiteljima ove mreže je ta da konačno mogu da postavljaju cijele fotografije, bez dodatnih aplikacija koje je potrebno ažurirati, skoro pa svakodnevno. Međutim, mediji su zanemarili dvije sjajne promjene koje korisnicima, naravno, nisu promaknule.

Mala ikonica za direktne poruke, na samom vrhu aplikacije, do sada je bila izolovano ostrvo Instagrama. Niste mogli dijeliti sadržaj sa svoje početne strane, odgovoriti na fotografiju fotografijom, ili započeti razgovor koristeći tekst. Kao dio velikih promjena, već od danas ćete moći  iskusiti Instagram kao aplikaciju potpuno opremljenu za poruke.

Kao i uvijek, brojevi su zaslužni za sve. Naime, u Instagramu kažu da 40% od ukupnog broja komentara započinje sa @, taj podatak je bio pravi putokaz  za ispunjavanje potreba i želja korisnika da dijele fotografije  sa svojim prijateljima. Naravno to opet nije sve, sada u direktnim porukama možete dijeliti svoju lokaciju, stranice sa hashtagovima ili profile, a u sve to možete uključiti do 15 svojih pratilaca.

Takođe, Instagram Vas više ne ograničava na postavljanje samo kvadratnih fotografija. Ovu odluku su objasnili činjenicom da je sve više ljubitelja fotografije koji ne treba da budu spriječavani u svom umjetničkom izražavanju.

Naravno da ova odluka donosi poneki korak više prilikom samog postavljanja fotografije. Do sada je Instagram automatski “sjekao” Vašu fotografiju, ovako:

55de0319170000b700568a81

Sada imate opciju cijele fotografije, a da biste promijenili njen format samo kliknete na dvije strelice koje će vam se pojaviti u donjem lijevom uglu. Instagram ih je nazvao „format ikonica“

55de059a1d00006e00145f40

Kada odaberete željeni format, ostatak radite na uobičajeni način. Jedna od najboljih karakteristika ovog poboljšanja je činjenica da različiti formati fotografija neće uticati na izgleda vašeg profila, niti početne stranice. One će izgledati isto kao i ranije, do momenta dok ih ne otvorite, a konačno više neće biti ni razmaka koji su narušavali izgled Vašeg profila.

Ukoliko ste bili isfrustrirani zbog toga što ste mogli postavljati samo kvadratne fotografije, niste jedini. U Instagramu kažu da je jedna od pet fotografija, do sada postavljanih, bila bilo kog osim kvadratnog formata.

Osim promjene formata, prilikom ažuriranja Instagrama, dobijate i nove opcije uređivanja video snimaka. Štaviše, sve filtere koje ste koristili na fotografijama, sada ćete moći koristiti i na video zapisima i pri tom ćete moći odrediti intenzitet svakog filtera.

Izgleda da u Instagramu zaista žure ka vrhu. Ostaje nam da vidimo kako će završiti 2015.godinu, koja se za sada pokazala kao najznačajnija za njih, ali i korisnike.