Instagram novina - četiri osobe u jednom strimu

Written by

Instagram uvodi nove funkcije protiv zlostavljanja na internetu

m:apps, preporučujemo| Views: 588

Instagram uvodi nove funkcije koje će se automatski boriti protiv zlostavljanja na internetu te na taj način omogućiti korisnicima da blokiraju autore „toksičnih“ komentara koji imaju želju da im na taj način naude.

Jedna od novih funkcija zapravo obavještava korisnike kada Instagram algoritmi sumnjaju da bi se njihovi komentari mogli smatrati uvredljivim, dakle prije nego što ih objave. Ova opcija omogućava korisnicima pomenute društvene mreže da se osvrnu i izbrišu svoj komentar, a potencijalne primaoce štiti od uznemiravajućeg sadržaja.

„Ranija testiranja ove funkcije su pokazala da ona podstiče ljude da ponište svoj komentar i ipak podijelite nešto manje bolno za druge, kada imaju priliku da se osvrnu na ono što pišu“, navode iz Instagram-a.

Ova funkcija funkcioniše tako što je Instagram pomoću vještačke inteligencije prepoznaje problematične riječi i pita korisnika da li je siguran da baš njih želi da upotrebi u svom komentaru. Dakle, neće da spriječiti da ih napiše, već će mu samo skrenuti pažnju na sadržaj uz pitanje da li zaista želi to da napiše. Oni koji ipak i dalje žele da ostave određeni komentar, obavještenje o tome, odnosno upozorenje mogu samo da sklone sa ekrana.

Druga funkcija kojom ova društvena mreža nastoji stati u kraj zlostavljanju na internetu se odnosi na mogućnost koja funkcioniše slično kao mute (prigušivanje) na drugim društvenim mrežama. Opcija Restrict omogućava korisnicima da tajno blokiraju nekoga.

Komentari korisnika koga je neko blokirao na ovaj način više neće biti vidljivi na objavama „potencijalne žrtve“ nikome osim njega samog. Takođe, on više neće moći da vidi da li je onaj ko ga je blokirao pročitao njegove komentare i da li je uopšte online, a neće ni znati da je dospio na popis za Restrict.