Intel se sprema da na tržište izbaci Wi-Fi 7

Written by

Intel se sprema da na tržište izbaci Wi-Fi 7

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 55

Wi-Fi 7, novi standard bežičnog prenosa podataka, trebalo bi da u naredne tri godine bude u upotrebi na globalnom nivou.

Iz Intel-a je najavljeno da se spremaju da predstave bežični standard nove generacije Wi-Fi 7 (802.11be), koji je više od dva puta brži od Wi-Fi 6E (802.11ax). Novi način povezivosti prvo će dobiti laptop računari, a zatim personalni, što bi trebalo da bude završeno do 2024. godine, a u godini nakon toga Intel-ov Wi-Fi 7 biće na svim većim globalnim tržištima.

Ono što do sada znamo je to da Wi-Fi 7 skoro pa udvostručuje frekvenciju bandwidtha sa 170 na 320 MHz. Takođe, dvostruko je brži prenos podataka, a biće omogućeno naknadno povećanje brzine.

Intel predviđa, prenosi Tech Radar, da će novi standard prvo biti primijenjen u igrama i virtuelnoj i proširenoj stvarnosti, kao i robotici. Intel nije jedini u trci ka Wi-Fi 7. Na razvoju rade i MediaTek, Broadcom i Qualcomm. Prethodnica “sedmice”, standard Wi-Fi 6 (802.11ax) mogla je teoretski razviti brzinu prenosa podataka od 9.6 GB po sekundi u zavisnosti od rutera.

Wi-Fi 7 ide korak dalje, dodaje novi pojas frekvencije (6 Hz) povećavajući propusnost, što bi trebalo da donese značajno veće brzine, do 40 Gbps. To je sve, naravno, u teoriji, dok u praksi brzina vjerovatno neće biti veća od 10 Gbps, a novi pojas frekvencije će moći koristiti samo uređaji koji ga mogu pronaći. Njih trenutno nema mnogo, a neki su: Google Pixel 6a, Samsung Galaxy S22+ i novi računari sa novim Windows-om.