Written by

Interesantni Google servisi za koje vjerovatno niste znali

prijateljstva| Views: 735

ljiljana-sipragic

Uvijek sam provodila mnogo vremena radeći na računaru, ali od kada sam se odlučila za promjenu profesije i otišla u potpuno drugom smjeru, moji dani su dobili novu dimenziju. Od 24 sata 18 provedem sa računarom. Koliko je to dobro? Sigurno i ne baš. Koliko je zabavno? Veoma. Radim šta volim i uživam u tome maksimalno, a svako novo otkriće i svaka nova lekcija očara me na mnogo nivoa.

Upravo to me inspirisala do sa vama podijelim neke dijelove Google-a koje vrlo vjerovatno do sada niste znali, a koji će vas, ubijeđena sam, oduševiti. Iako sam većinu poznavala od ranije (ali rijetko koristila), neki su i za mene bili nedavno otkriće, tako da vjerujem da ćete podjednako uživati u njima.

Dakle, spremite se na neke mindblowing, ultrazanimljive, superkorisne i potpuno neobične strane Google-a.

 1. Na Google-u možete namjestiti tajmer tako što ukucate željeno vrijeme. Recimo, ako upišete “3 minute timer” podesićete ga automatski, a zvono će se oglasiti po isteku vremena.

google-timer-lovily-blog

 1. Kao što ste mogli vidjeti na prethodnoj fotografiji, postoji i štoperica, pa ako guglate “stopwatch”, moći ćete koristiti i ovaj servis.

google-stopwatch-lovily-blog

 1. Ukoliko ukucate određeni broj i nakon njega “=english” dobićete kako se isti čita. Recimo, ukoliko ukucate “3978429=english” Google će vam dati ovo kao rješenje:

google-citac-brojeva-lovily-blog

 1. Isto kao i prethodne alatke funkcioniše i Google Dictionary – rječnik na dohvat ruke. Sve šta treba jeste da u Google ukucate “define:” i nakon toga željenu riječ na engleskom (bez razmaka između komande i riječi) i dobićete traženu definiciju.

google-dictionary-lovily-blog

 1. Postoji i Google Keep – aplikacija koja omogućava hvatanje bilješki i pravljenje napomena koja izgleda fenomenalno, a funkcioniše još bolje.

google-keep-lovily-blog

 1. Otvorite Google Sky i otputujte u drugu galaksiju. Bukvalno. (A možete i na Google Moon ili Google Mars)

google-sky-lovily-blog

 1. Pronađi savršen i besplatan font – Google Fonts.

google-fonts-lovily-blog

 1. Možda meni i najdraža stavka u svemu ovome jeste Google Arts&Culture. Nadam se da za ovo već znate, a ako ne – klik na gore navedeni link da se divite najpoznatijih umjetničkim djelima na svijetu. Kvalitet fotografija je toliko dobar da ćete vidjeti ama baš svaki detalj na slikama omiljenih slikara.

google-arts-and-culture-lovily-blog

 1. Google Trends će vam pokazati šta ljudi najviše guglaju u toku dana, pa tako možete posmatrati trendove u cijelom svijetu.

google-trends-lovily-blog

 1. Ovo je možda beskorisno za nas, ali je zanimljiv podatak: postoji i Google Express koji radi dostavu namirnica, knjiga i drugih proizvoda, i to u istom danu. Za sada pokriva oko 90% SAD.

google-express-lovily-blog

 1. I Google ima svoj Shazam. Zove se Google Sound Search, a preko njega možete saznati kako se zove pjesma koju trenutno slušate.

google-sound-search-lovily-blog

 1. Sto posto sam sigurna da volite LEGO. Pa svi vole LEGO. A da li ste znali da možete graditi LEGO kockicama i online? Da, Google se udružio sa tom poznatom kompanijom i dobili smo ovo: Build with Chrome. Uživajte!

build-with-chrome-lego-lovily-blog

 1. Još jedan moj favorit, sa razlogom, je i Google Music Timeline. Iskoristite pametno ovu alatku i proučite razvoj muzike, muzičkih trendove, popularnosti omiljenih muzičara itd.

google-music-timeline-lovily-blog

I tu stavljam tačku. Istina, moglo bi se još mnogo toga pisati, ali ja ću stati ovdje jer ne treba ni pretjerivati, složićete se. U svakom slučaju, ovaj post možda dobije i nastavak ako vidim da vam se dopao i da je bio koristan. Je li?

Do narednog,

vaša L.

* Ovaj post nastao je u okviru m:bloger projekta, u saradnji sa kompanijom m:tel, i nalazi se na m:blogu.

Ljiljanin blog pratite na adresi Lovily.net.