Ispisane nove stranice istorije avio-saobraćaja - najduži komercijalni let od 19 sati

Written by

Ispisane nove stranice istorije avio-saobraćaja – najduži komercijalni let od 19 sati

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 448

„Qantas“, vodeći australski avio-prevoznik, uspješno je okončao najduži komercijalni let putničkog aviona ikad, kada je tokom 19 sati i 16 minuta od Njujorka do Sidneja prevezeno 50 putnika i članova posade.

Ova avio-kompanija je svoj novi Boeing 787-9 Dreamliner prethodno namijenila upravo za ovaj pokusni let, na relaciji dugoj 16.200 kilometara, koji je izveden uz maksimalnu količinu goriva i sa manjim brojem putnika i prtljaga bez tereta. Na taj način je omogućen let bez prekida.

Qantas QF 7879 je poletio sa njujorškog aerodroma „John F. Kennedy“, u petak tokom noći, te je, nakon nešto više od 19 časova leta, sletio na aerodrom „Kingsford Smith“ u Sidneju. U avionu je bilo 40 putnika, uključujući Upravu kompanije „Qantas“, novinare i istraživače, kao i 10 članova posade.

Iz pomenute avio-kompanije naglašavaju da im je cilj da utvrde koja je, na ovako dugim letovima bez prekida, otpimalna dužina razdoblja rada i odmora posade, ali i utvrđivanje što idealnijih uslova za putnike. Takođe, navode da do kraja godine planiraju obaviti još dva istraživačka leta.

Prije njih, rekorder u ovom domenu je bila kompanija „Singapore Airlines“, čiji je komercijalni let od Singapura do Nevarka trajao 18,5 časova.