Written by

Istraživanja pokazala – mobilno igranje dominira

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 723

Da li ste znali da u svijetu ima više od 2 milijarde gejmera, što je približno jedna trećina ukupne svjetske populacije? I da će za uživanje u omiljenim igricama prije izabrati mobilni telefon nego igračke konzole?

Istraživanja su pokazala da čak 60% ispitanika koristi pametne uređaje za igranje igrica. Uzimajući u obzir brzinu razvoja industrije telefona i poboljšanja na novim modelima, ovaj podatak ne iznenađuje. Interesantana je činjenica da je zahvaljujući prodaji popularnih konzola ostvaren prihod od 43,3 milijarde dolara prošle godine, dok je tokom ove zabilježen porast od 20%.

Studija je, između ostalog, otkrila da prosječan igrač ima oko 33 godine, ali i da su 46% gaming zajednice osobe ženskog pola. Još jedan zanimljiv i pomalo neobičan podatak je i taj da približno 32% ljubitelja igara redovno praktikuje meditaciju, a skoro svi u prosjeku spavaju oko sedam sati dnevno.

Najpopularniji žanr su, prema rezultatima ankete, takozvane casual igre koje se igraju amaterski, povremeno, na pametnim telefonima, računarima i specijalizovanim konzolama.

Pozitivno je što postotak roditelja koji obraćaju pažnju na sadržaj aplikacija dostupnih mališanima iznosi visokih 90%. A 57% njih jednom ili više puta sedmično zajedno sa djecom uživa u igricama. Takođe, 74% roditelja vjeruje kako rješavanje zadataka, koji se nalaze u igračkim konzolama, može poboljšati proces zaključivanja i učenja njihovih potomaka.

Bez obzira da li u slobodno vrijeme uživate igrajući Super Mario, Peggle, Stardew Valley ili neku treću igricu, jedno je sigurno – vremenom će sve više njih biti dostupno na mobilnim telefonima.