Mobilni telefoni

Written by

Istraživanja za treći kvartal – zabilježen rast na tržištu mobilnih telefona

mobilni svijet, u žiži| Views: 649

Najveća globalna kompanija za analizu tržišta – Canalys, objavila je stanje na polju pametnih telefona za treći kvartal 2019. godine. Nakon gotovo dvije godine, prvi put je došlo do povećanja ukupne prodaje, a tome je umnogome pomoglo povećanje prodaje Huawei-ja na domaćem tržištu.

Ova kineska kompanija sa sjedište u Shenzhenu zabilježila je godišnji rast od 29%, iako je ostvarila nešto manju prodaju izvan Kine u odnosu na isti period prošle godine. Od jula do septembra 2019. godine, proizvođači pametnih telefona uspjeli su prodati 352,4 miliona jedinica, što je za samo jedan odsto više u odnosu na 2018. godinu kada je prodato 348,9 miliona. Međutim, pozitivno je to što je ovo prvi pomak nakon jeseni 2017. godine kada je zabilježen posljednji rast.

Samsung je i dalje vodeći u isporuci telefona sa povećanjem od 11% u odnosu na isti period prošle godne i sve to zahvaljujući uspješnoj strategiji sa novom Galaxy A serijom telefona. Naredni korak za Samsung definitivno je razvoj 5G tehnologije, a već smo vidjeli prve rezultate na ovom polju i to sa Galaxy A90 5G telefonom i Exynos 980 čipsetom s integrisanim modulom naredne generacije.

Apple je predstavio tri nova telefona, a analitičari tvrde da će ova kompanije pokušati svoje kupce uvjeriti da pričekaju 5G iPhone telefone koji stižu 2020. godine.