Istraživanje: Djeca koja igraju videoigre imaju bolje pamćenje

Written by

Istraživanje: Djeca koja igraju videoigre imaju bolje pamćenje

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 75

Djeca koja igraju videoigre imaju bolje kognitivne sposobnosti, pokazalo je istraživanje u SAD-u.

Iako većina roditelja nije srećna zbog toga što su današnja djeca veliki ljubitelji videoigara, ovi podaci mogli bi promijeniti njihovo mišljenje o ovoj vrsti zabave. Naime, stručnjaci su koristili podatke hiljada mališana u toj zemlji koji se prikupljaju od 2018. godine s ciljem praćenja razvoja mozga djece tokom odrastanja.

Kako navodi The Verge, praćeni su devetogodišnjaci i desetogodišnjaci, podijeljeni u dvije grupe – jednu koju su činila djeca koja su videoigre igrala najmanje 21 čas sedmično, i drugu u kojoj su bili mališani koji uopšte nisu igrali igre. Mjereni su njihova pažnja, kontrola impulsa i pamćenje, a rezultati su pokazali da je grupa sa djecom koja igraju igrice u tom smislu uspješnija.

Analiza je pokazala da ta djeca imaju pojačanu moždanu aktivnost u dijelu mozga zaduženom za pažnju i pamćenje. Drugi zaključak demantovao je tvrdnje da videoigre negativno utiču na mentalno zdravlje djece, jer u tom pogledu nije bilo razlike između djece u grupama.

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja čiji rezultati pokazuju da je igranje videoigara korisno za djecu, naravno, ako u tome ne pretjeruju. Neke kompanije zbog upravo zbog toga pokušavaju razviti igre koje bi pomogle u liječenju kognitivnih problema. Među njima je Akili Interactive, koja je stvorila videoigru za liječenje ADHD-a.

S druge strane, pojedini stručnjaci daju drugačije objašnjenje uspješnosti djece koja igraju igre, navodeći da postoji mogućnost da upravo djeca koja imaju bolje kognitivne sposobnosti više vole tu vrstu zabave.