Iz IBM kuhinje: Smartwatch koji postaje tablet

Written by

Iz IBM kuhinje: Smartwatch koji postaje tablet

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 503

IBM je patentirao smartwatch koji može da se transformiše u mobilni telefon ili tablet.

Iako ova kompanija nije, nekoliko godina unazad, napravila nijedan uređaj namijenjen krajnjim korisnicima (pametan sat, telefon, tablet ili kompjuter), jedna je od najvećih u svijetu tehnologija na globalnom nivou – IBM svake godine, već četvrt vijeka, predstavi više patenata od konkurencije.

Sada je patentirala ideju koja bi možda mogla biti upotrijebljena u budućnosti, a odnosi se na pametni sat sa ekranom bez ivica. Uređaj bi mogao donijeti tri gadget-a u jednom – pametni sat, telefon i tablet, a bio nešto veći od trenutno aktuelnih dimenzija ekrana na takvim uređajima, tako što bi se površina i rezolucija pametnog sata „povećala“ četiri, odnosno osam puta.

Iz IBM-a pojašnjavaju da se za povećanje ekrana ovog uređaja, za koji je 2016. godine podnesen zahtjev za patent, koristi slajder, a dodatni ekrani su „spakovani“ ispod osnovnog.

Skica, koju je holandski tehnološki sajt tehnologija LetsGoDigital kreirao na osnovu IBM-ovog nacrta uređaja, otkriva da ćena njemu biti dostpune klasične aplikacije poput vremenske prognoze, maila i muzike. O operativnom sistemu još nema pomena, što i ne čudi, s obzirom da je u pitanju tek patent.