Written by

Izrael poslao svoju bespilotnu letjelicu na Mjesec

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 544

Pola vijeka nakon što je ljudska noga kročila na Mjesec, Izrael je lansirao prvu bespilotnu letjelicu na Zemljin najveći satelit. Na ovaj način Izrale je postao koja nastoji da istraži Mjesec, jer su svoje misija već započeli SAD, Rusije i Kine.

Letelica je lansirana iz Floride protekle sedmice i to a na raketi Falkon 9 u koja je u vlasništu kompanije Ilona Maska. Let do Mjeseca bi trebalo da traje oko dva mjeseca.

Letjelica, koja nosi ime „Beretštet“, što na hebrejskom znači „postanje“. Riječ je o objektu veličine mašine za veš koji teži 585 kilograma te sadrži kapsulu sa više stotina digitalnih datoteka. Nakon što se letjelelica uspješno spusti na Mjesec, planirano je počne da snima fotografije i mjeri Mjesečevo magnetsko polje. Nakon toga svi podatke će slati u NASA-u.

Inače, na ovom projektu već osam godina sarađuju neprofitna kompanija Spejsel i izraelska aerokomosmička industrija. Osim rakete, lansirana su još dva satelita, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu posmatrao je lansiranje uživo prenosom iz izraelskog kontrolnog centra kod Tel Aviva.