Written by

Jedna obična funkcija napokon stiže na Google Drive

m:apps, preporučujemo| Views: 228

Ukoliko ste korisnik Google Drive servisa koji na njemu čuva svoje dokumente kako bi mu bili dostupni sa različitih uređaja, jedno ažuriranje funkcija će vam donijeti olakšanje u svakodnevnom korištenju.

Po prvi put će se u Drive servisu moći koristiti opcije “isijeci“, “kopiraj” i “postavi” (cut, copy i paste) za fajlove koji se u njemu nalaze, sve dok korisnik upotrebljava Chrome.

Ove prečice na računarima postoje još od 70-ih godina prošlog vijeka i praktično su sveprisutne u programima i kretanju kroz fajlove. I sada djeluje prosto nevjerovatno da nisu funkcionisale u Google Drive-u. Jednostavno, kad bi se pritiskali CTRL+C i potom CTRL+V u Google Drive, ono što ste već navikli u korištenju računara, ništa se ne bi dešavalo.

Napokon, ove funkcije stižu i korisnici će moći da kopiraju ili premještaju dokumente u Google Drive na način na koji su navikli. Google je ovu „revoluciju“ najavio kao dostupnu svim korisnicima do 4. juna.

Pomenuta funkcija će raditi i za različite tabove. Dodata je prečica na tastaturi za otvaranje foldera u novom tabu: Ctrl/Cmd+Enter. A ukoliko kopirate fajl i potom pokušate da ga postavite u Google Doc ili e-mail, tu će biti postavljen i naslov fajla i link ka njemu.

Google u posljednje vrijeme dodaje sve više poboljšanja u svoje servise, a nedavno su najavili mogućnost izbora više blokova teksta u okviru Google Docs i neke druge funkcije.