Written by

Kako da jednostavno preuzmete YouTube video ili Facebook i Twitter arhive

kako? lako!| Views: 409

Download

Za većinu korisnika interneta koji ne vole da se zamaraju komplikovanim programima kako bi preuzeli neke omiljene sadržaje sa mreže, u narednim redovima donosimo nekoliko brzih načina kako da skinete omiljeni video klip sa YouTube-a, kompletnu Facebook ili Twitter arhivu, te kako da brzo i jednostavno napravite kolaž od omiljenih fotografija.

YouTube

Preuzmite brzo video sa YouTube servisa

Sve što trebate učinite je da ispred “youtube.com” u originalnom linku upišete još dva slova – ss. Preciznije, ako je, recimo, link vašeg klipa “youtube.com/xxyyzz”, kada upišete ova dva slova, link treba da izgleda “ssyoutube.com/xxyyzz”. Nakon toga pritisnite “Enter”, što će vas odvesti na sajt preko kojeg možete preuzeti klip u nekoliko različitih video formata, a možete preuzeti i samo audio fajl.

Twitter

Preuzmite arhivu vaših tvitova

Twitter je već odavno nudi svojim korisnicima kompletnu arhivu tvitova. Kako biste dobili pristup vašoj arhivi, trebate samo otići na “Setting”, a na dnu te stranice naći ćete opciju “Request your archive”. Twitter upozorava da je potrebno neko vrijeme za generisanje arhive, te će vas putem e-maila obavijestiti kada fajl bude spreman za preuzimanje. Finalna .zip arhiva sadrži tvitove u .csv formatu i u .json fajlu. Metapodaci, kao što je lokacija, takođe će se naću u arhivi.

YouTube

Preuzmite vašu Facebook arhivu

Kada je u pitanju konkurencija, Facebook je još prije Twittera omogućio svojim korisnicima preuzimanje arhive. Bilo da brišete ili deaktivirate Facebook profil, možete prvo preuzeti sve informacije koje Facebook zna o vama. Kada kliknete na “Settings”, na stranici “General Account Settings” ćete kao posljednju opciju vidjeti “Download a copy of your Facebook data”. Kada kliknete na ovaj link, odaberite dugme na kojem piše “Start My Archive” i Facebook će upakovati sve vaše informacije i preuzeti ih kao jednu arhivu, koja uključuje vaše fotografije, poruke i informacije profila. Imajte na umu da će vam Facebook poslati link na mail adresu preko koje ste se registrovali na ovu društvenu mrežu, a dalje vam ostaje da samo preuzmete arhivu.