Written by

Kako da podesite, ali i deaktivirate default aplikacije

kako? lako!| Views: 687

Nova 01

Ako ste ikada instalirali dvije različite aplikacije koje u principu rade istu stvar, recimo, muzički plejere ili web pretraživače, vjerovatno vam se otvori pop-up meni koji vas pita koju aplikaciju želite da koristite da otvorite pjesmu ili web stranicu.

Fleksibilnost Androida leži u tome da korisniku nudi različite aplikacije za određene sadržaje, ali vas takođe usporava. Srećom, možete da odaberete opciju “Always”, što znači da za određeni sadržaj uvijek koristite istu aplikaciju i Android će vas ostaviti na miru.

Ali, šta ako se predomislite? Šta ako zbog update-a odlučite da promijenite npr. Twitter client u kojem želite da otvarate Twitter linkove?

Podesiti default aplikaciju je vrlo jednostavno, ali obrisati je kada je jednom podešena nije tako jednostavno.

Koristićemo predefinisani launcher kao primjer, ali koraci su isti za bilo koji tip aplikacije, od browsera do Twitter client-a.

U ovom primjeru, podesićemo default aplikaciju sa dvije različite home screen aplikacije – Google Now Launcher i Nova Launcher. Pošto je Google Now Launcher bio preinstaliran na telefonu, on je default kada se pritisne home dugme, ali nakon instalacije Nova Launcher-a, kada pritisnete home prikazaće se pop-up meni.

Nova 02

Da bi Nova Launcher bila postavljena kao default aplikacija dovoljno je kliknuti na nju, a zatim “Always i to je sve. Sada, svaki put kada pritisnete home dugme na telefonu, Nova Launcher će biti automatski otvorena umjesto menija koji je preinstaliran na telefon.

Pretpostavimo da sada želite da vratite Google Launcher ili stem, recimo, isprobali novu aplikaciju za fotografije, ne dopada vam se i želite da se vratite na preinstaliranu verziju. Svaki put kada želite da promijeniti izbor default aplikacije dovoljno je ući u “Settings”.

Nova 03

Uđite u “Settings” i kliknite na “Apps”. Potražite Nova Launcher i kliknite na nju kada je nađete. Skrolujte dok dok ne vidite opciju “Clear Defaults”, kliknite i završili ste. Sada će vam se ponovo otvarati meni za odabir home aplikacije kada pritisnete home dugme na telefonu ili tabletu.

Nova 04

Proces je isti za bilo koju aplikaciju koja se podesi kao default za obavljanje specifičnih akcija, poput aplikacije koju koristite za pozive (npr. Skype) umjesto preinstalirane aplikacije. Dovoljno je naći aplikaciju koja je u pitanju putem Settings > Apps, selektovati je i odabrati “Clear Defaults”.