Written by

Kako da prepoznate lažne aplikacije u Play Store-u

kako? lako!| Views: 827

play-store

Google je nedavno s ponosom objavio kako je još jednom zabranio brojne maliciozne i zbunjujuće aplikacije sa Play Store-a u prošloj godini, ali da ih još uvijek čeka dugačak put da obezbijede kvalitetnu zaštitu od malicioznih softvera koji mogu zaraziti mobilne uređaje. Dok se to ne desi bilo bi dobro da znate na koji način da prepoznate lažne od pravih aplikacija.

Činjenica je da je Play Store postao baš loše mjesto iako je nekada smatrano mjestom gdje možete dobiti odgovore na neka pitanja. Danas to više nije toliko jednostavno. Određene aplikacije i igrice su posebno osjetljive za zloupotrebu, posebno Flashlight (baterijske lampe) aplikacije . Korisnici su obično upoznati sa dozvolama koje treba da daju aplikaciji prije nego što je instaliraju, ali od 2015. godine postoje aplikacije koje ta odobrenja traže tek nakon što ih skinete i počnete koristiti.

Prije nekoliko mjeseci pojavile su se brojne Flashlight aplikacije koje su tražile odobrenje da korisniku pošalju SMS poruku što je prvi znak za uzbunu. Ukoliko date odobrenje može se desiti da vam aplikacija šalje premijum SMS poruke i na taj način zarađuju novac za tvorca same aplikacije.  Aplikacije za baterijsku lampu trebalo bi da traže pristup samo kameri vašeg telefona. S druge strane ove aplikacije vam sigurno nisu neophodne zato što gootovo svaki pametni telefon u osnovnim postavkama ima i baterijsku lampu.

Isto tako posebno oprezni budite kad su u pitanju aplikacije koje će vam navodno produžiti trajanje baterije telefona, jer ne postoji niti jedna koja može napraviti neko čudo. Igrice takođe mogu biti problem, jer su prepune reklama i gotovo je nemoguće prepoznati koja neće zahtjevati neku dodatnu kupovinu nakon što je skinete.