Written by

Kako da zaštitite smartfon od ransomware-a

kako? lako!| Views: 808

 

Ransomware je posebno opasan oblik malware-a koji pravi enkripciju nad fajlovima i ne dopušta da im se pristupi sve dok se ne napravi uplata. To je vrsta malware-a koji blokira pristup vašem uređaju sve dok se traženi iznos ne uplati. Najgore forme ransomware-a obično stižu do telefona putem trojanskih virusa ili tzv. Trojanaca koje korisnik može preuzeti slučajno zajedno sa nekim drugih fajlom.

Jedan od najpoznatijih primjera ransomware-a je WannaCry koji se širi nevjerovatno brzo i koji je do sada zarazio preko 300 000 računara u 150 zemalja. On je iskoristio slabosti u Window sistemu koje su procurile u javnost putem hakera iz NSA. Još jedan poznat primjer je i Cerber koji sistem zaražava putem trojanskog konja. On nakon prelaska na računar radi enkripciju fajlova i traži isplatu, a najčešće se slučajno preuzme prilikom download-a piratskih softvera i filmova sa interneta. Poznate vrste ransomware-a su još i CryptoLocker, Petya, Bad Rabbit, AES-NI and Osiris, among others.

 

Jedan od najboljih način da sačuvate svoj računar od ransomware napada je download aplikacije Acronis Ransomware Protection. Radi se o besplatnoj aplikaciji sa velikim nizom benefita u koje nije uključena samo aktivna prevencija ali i backup file-ova i povratak podataka. Predviđeno je da se koristi kao dodatni sloj zaštite uz antivirusni paket.

Ovako proces funkcioniše: aplikacija konstantno radi monitoring kompjuterskog sistema u realnom vremenu i može spriječiti napade od poznatih ransomware-a (WannaCry, Osiris i Petya) kao i novih nepoznatih ransomware-a. Ako se počne dešavati neki sumnjivi proces poput enkripcije koja bi mogla inficirati sistem, Acronis će zaustaviti ovaj proces i obavijestiti vas te vam nakon toga dati opciju da za stalno prekinete aktivnost ili da dozvolite da se sumnjiva aktivnost nastavi ako se utvrdi da se radilo o lažnom alarmu.

Aplikaciju Acronis Ransomware Protection na sljedećem linku.