Written by

Kako da zaštitite telefon od internet virusa?

moj android| Views: 524

virusi

Kako je Android, kao operativni sistem prilično otvoren, odlična je meta za sve one koji žele da se dokopaju vaših podataka ili na neki drugi način ugroze vaš uređaj.

U većini slučajeva, ne trebate učiniti apsolutno ništa kako biste bili zaštićeni, jer Android pazi na svoje korisnike. Ipak, uvijek postoji način na koji se malware može zaraziti vaš uređaj, a oni koji ih kreiraju nadaju da će im korisnik nepažnjom ili znatiželjom pomoći u tome. Zato vam donosimo neke korake koje možete preduzeti da se ovako nešto ne bi desilo.

virusi2

1. Ne instalirajte aplikacije za koje ne znate šta rade

Ukoliko niste sigurni kakva je aplikacija u pitanju i čemu uopšte služi, dobro razmislite želite li je na vašem uređaju. Desiće vam se, recimo, da u prilogu e-maila dobijete link za neku aplikaciju ili *.apk fajl za instalaciju. Naš savjet je da nikada ne žurite sa instalacijom APK fajlova, jer možda ta aplikacija povlači spam SMS poruka, mailove ili možda nešto opasnije. Prosto, ne možete znati šta se nalazi u nepoznatoj i nepouzdanoj aplikaciji, sve dok je ne instalirate.

virusi3

2. Preuzimajte aplikacije samo sa Google Play Store-a ili drugih sigurnih prodavnica aplikacija

Pored spomenutog Google Play Store-a, odakle još može preuzeti aplikacije, a da budete sigurni da neće naići na neku zlonamjernu? Amazon Appstore, prije svega. U nekim stvarima Amazon Appstore se preklapa sa Google Play Store-om – omogućava jednostavno i sigurno preuzimanje aplikacija.

Šta bi trebalo izbjegavati? Sumnjive internet stranice koje nude linkove za preuzimanje aplikacija, zatim online prodavnice koje izgledaju previše dobro, da bi bile istinite. Ovdje mislimo na ono što na drugim mjestima morate platiti, a za vas je baš tu i tada besplatno.

virusi4

3. Isključite opciju “Install from unknown sources”

Dobra vijest je da, po fabričkim postavkama, postoji veoma jednostavan mehanizam na Android smartfonu, koji će vas zaštititi od virusa. Svaki Android telefon koji ima pristup Google Play Store-u dolazi sa aktiviranom opcijom, koja ne dozvoljava instalaciju neodobrenih i neprovjernih aplikacija od strane Google servisa, a ovo je odlična opcija, kada je sigurnost u pitanju. Kada je ova opcija uključena, na ekranu vam se pojavi upozorenje da aplikacija koju pokušavate instalirati ne dolazi sa Google Play Store-a, pa ako je želite instalirati, to možete učiniti isključivo na vlastitu odgovornost.

virusi5

4. Pročitajte “Permissions”

Kada god instalirate neku aplikaciju na Android, aplikacija će tražiti određene dozovole, a tu će biti opisano kojim dijelovima vašeg pametnog telefona aplikacija ima pristup. Neke aplikacija koriste kameru ili internet vezu, aplikacija može imati opciju da “snima” sve što vi kucate na tastaturi ili otkriva vašu lokaciju, prati slanje i primanje mailova. Ovo zasigurno zvuči zastrašujuće. Ali, sve ima neku svoju funkciju, pa tako aplikacije za tastauru pamte sve što kuckate, a sve što koristi GPS znaće vašu lokaciju. Isto tako, ako aplikacija može poslati e-mail ili uspostavljati telefonske pozive, biće joj omogućen i pristup vašim kontaktima. Provjereni proizvođači će vam navesti razloge zašto njihove aplikacije koriste funkciju kamere ili vaše kontakte, ali i vi trebate biti na oprezu.

virusi6

5. Možete koristiti anti-virus programe

Korisnici često postavljaju pitanje da li im treba anti-virus smartfonu. Neki to imaju, neki opet ne. Ali, da li vam treba? Pa, vjerojatno ne. Google provjerava sve što se nalazi na Google Play Store-u, kao i aplikacije koje ste instalirali na vaš pametni telefon. Ipak, ako vas hvata panika, onda definitivno instalirajte anti-virus.