google_maps_mtel

Written by

Kako Google mape rade bez interneta?

m:apps, preporučujemo| Views: 598

Za Google Maps se obično kaže kako je jedna od najpouzdanijih aplikacija za navigaciju, ali je za njen neometan rad poželjno imati internet konekciju. Međutim, ponekad se dogodi da nemamo pristup internetu kada nam je pomoć na putu najpotrebnija. Zato je važno znati kako popularne mape funkcionišu bez interneta.

S obzirom da kompanija Google uvijek prepoznaje potrebe svojih korisnika, uvođenje navigacije bez internet konekcije bio je očekivan potez. Iako je ova mogućnost korisnicima dostupna već neko vrijeme, mnogi nisi upoznati kako ona tačno funkcioniše. Zato smo mi pripremili kratak vodič kroz Google Maps Offline mogućnosti.

Ukoliko se spremate za putovanje na kojem nećete imati internet konekciju, potrebno je da prije polaska preuzmete željeno područje kako biste ga mogli otvoriti u offline režimu. Ne postoji ograničenje u širini geografskog prostora koji preuzimate, tako da i neki najveći svjetski gradovi mogu biti do detalja ucrtani u vašu Google mapu i kada ste bez interneta.

Ipak, ukoliko želite preuzeti mape velikih područja morate obezbijediti dovoljno memorije na vašem telefonu. Zavisno od područja, neki dijelovi mogu biti “teški” i do 1,5GB. Ukoliko imati mnogo interne memorije ili podršku za microSD karticu, gotovo da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Važno je napomenuti da karte koje preuzmete u offline režimu ističu u prosjeku nakon 15 dana, osim ako se povežete na internet. Ovo se dešava zato što se karte mijenjaju gotovo svakodnevno, zahtijevaju ažuriranja, a timovi Google Maps-a su tome posvećeni.

Kada je van mreže, aplikacija neće imati sve što Google karte inače mogu ponuditi. Neće biti informacija o biciklističkim rutama, pješačkim stazama, pojedinostima o saobraćaju … Sve ostalo trebalo bi da radi kao i u standardnom režimu. Evo kratkog uputstva kako da preuzmete jednu offline kartu.

  1. Otvorite aplikaciju Google Maps.
  2. Izaberite ikonu menija.
  3. Kliknite na polje Offline maps.
  4. Google često nudi preporuke. Ako vaše željeno područje nije na preporučenim kartama, pritisnite Izaberi svoju kartu.
  5. Pronađite područje koje želite preuzeti.
  6. Sada možete povećati i umanjiti veličinu područja.
  7. Nakon izbora pritisnite ikonu za preuzimanje u donjem desnom uglu.

I to je to. Uživajte u svom narednom putovanju bez brige da li ćete se negdje izgubiti. Google Maps Offline su tu za vas.