Written by

Kako je evoluirala Galaxy S Pen olovka

moj android| Views: 920

Samsung je svijetu konačno otkrio svoju novu seriju Galaxy Note telefona i radi se o stvarno monumentalnoj evoluciji  S Pen olovke koja je postala prava ikona ovog fableta.

Galaxy Note 9 S Pen sa ugrađenim Bluetooth support-om i sopstvenom baterijom bi prema najavama trebao revolucionarizovati način na koji koristimo električne olovke. U nastavku vam donosimo kratki pregled evolucije ove super sofisticirane olovke.

S Pen nastao je u saradnji sa kompanijom Wacom, a originalni Samsung Galaxy Note S Pen olovka bila je dugačka 14 mm i u nju je bilo upakovano 256 nivoa osjetljivosti na polju pritiska. Ova izuzetno lagana olovka koja se mogla jednostavno izvaditi iz donje ivice Note-a bila je mnogo funkcionalnija zamjena za ljudske prste tako da je omogućila brži pregled i pokretanje aplikacija, skrolovanje kroz web stranice i još mnogo drugih funkcija važnih za jedan dobar fablet.

Pametni (smart) dio u slovu  “S” kod originalne S Pen olovke postao je standardni dio naziva Samsungove pop up olovke tokom narednih godina.

Iduća S Pen olovka bila je malo duža i par milimetara deblja od prethodne te je imala nešto širi gumeni vrh kako bi se činila kao prava olovka. Pored toga, osjetljivost na pritisak uvećana je za čak četiri puta.

Najvažniji dodatak bila je Wacomova funkcija digitalizacije koja je omogućila da Galaxy Note 2 praktično ’osjeti’ kada se S Pen olovka približi ekranu bez da ga ona fizički dodirne. Samsung je ovo iskoristio uz pomoć nove funkcije Air View koja korisnicima omogućava da vide male pop up preglede poruka, dokumenata, fotografija pa čak i video snimaka.

U slučaju Galaxy Note 3 smarfona osjetljivost na pritisak kod S olovke ostao je praktično isti ali dizajn olovke prošao je kroz temeljne promjene tako da je ona bila mnogo elegantnija i simetričnog dizajna. To je značilo i da puno elegantnije možete staviti olovku u za to predviđen džepić sa desne strane.

Svaka naredna generacija S olovke donijela je sa sobom nova poboljšanja a biće uzbudljivo pratiti njenu daljnju evoluciju.