Kako otključati pametni telefon kada zaboravite šablon?

Written by

Kako otključati pametni telefon kada zaboravite šablon?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 4804

Postoji nekoliko načina da otključate svoj smartfon kada zaboravite šablon, iako neki funkcionišu samo na novijim, odnosno starijim verzijama Android-a. Pročitajte ih u nastavku!

Najbolji prijedlog: Find Mi Device (za Android 2.3 i svaki naredni)

Ovo je najjednostavniji i najbolji način da povratite pristup uređaju nakon što ste zaboravili PIN kod. Dokle god ste prijavljeni na Google nalog na svom telefonu, on će raditi za vas.

Potrebno je da se na računaru, preko Google-a prijavite na Find Mi Device servis, ranije poznat kao menadžer Android uređaja, a zatim izaberite odgovarajući uređaja sa liste onih koji su povezani sa vašim nalogom.

Potom idite na opciju Lock. Kada ste zaključali telefon uz pomoć nove šifre, ona će zamijeniti prethodnu, koju ste zaboravili. Samim tim, lako možete ponovo otključati svoj telefon.

Pametno zaključavanje (Android 5.0 i svaki naredni)

Novije verzije Android-a imaju pojačanu bezbjednost od starijih, koje je moguće otključati putem Google naloga.

Sada postoji funkcija „pametno zaključavanje“ (Smart Lock), koja vam omogućava da se telefon automatski otključa pod određenim uslovima, recimo, kada se povezuje na kućni Wi-Fi. U tom slučaju, ako ste zaboravili šablon ili PIN, čim se vratite kući problem će biti riješen.

Treća strana bezbjednosne opcije

Neki proizvođači smartfona često ugrađuju set bezbjednosnih opcija u softver uređaja, kao što, na primjer, Samsung ima Find Mi Mobile.

Ovo je svakako korisna opcija, ali nju morate prethodno postaviti. Ako jeste, potrebno je da posjetite odgovarajući sajt sa drugog uređaja ili računarom i odatle otključate telefon.

Koristite Google nalog (Android 4.4 i stariji)

Dakle, telefon je zaključan, a vi ne možete da se sjetite šablona za otključavanje? Ne morate da paničite, jer postoji poprilično jednostavna način da to učinite:

– Pet puta pokušajte unijeti šablon (možda ćete imati sreće da pogodite!)

– Nakon petog pokušaja, na dnu ekrana pojaviće se opcija Forgot Pattern. Kliknite na to.

– Potom se prijavite na Google nalog.

– Kada se ulogujete, moći ćete da izaberete novi PIN ili šablon i otključate uređaj.

Posljednja opcija: Fabrička podešavanja

Ovo je opcija koja vam posljednja preostaje, s tim da ćete u tom slučaju pobrisati sve podatke na svom Android urađaju, pa neka ona uslijedi kada ste zaista (bezuspješno) iscrpili sve druge mogućnosti. Najjednostavniji način je da se preko Googla ulogujete na Find Mi Device, gdje će vam biti ponuđena i opcija da uređaj vratite na fabrička podešavanja.

Ako iz nekog razloga nemate pristup menadžeru Android uređaja, ili niste prijavljeni na Google nalog na zaključanom uređaju, slijedi vam hardversko resetovanje, što znači da ćete ručno morati da pokrenete režim za ponovno pokretanje uređaja. Ta opcija se razlikuje od uređaja do uređaja, ali generalno se pokreće jednostavno pritiskom na kombinaciju volume i power tipke.

U svakom slučaju, za svaki određeni model uređaja su dostupne informacije kako ga tačno vratiti na fabrička podešavanja.