Written by

Kako pravilnim punjenjem baterije produžiti njen životni vijek?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 637

Da li znate da svojim postupcima možete smanjiti životni vijek baterije telefona? Konkretno, ako često punite telefon cijelu noć ili ga držite na punjaču satima nakon što je u potpunosti napunjen, ubrzavate proces starenja litijum-jonskih baterija pametnih telefona.

Ovo je potvrdio i Dominik Schulte, direktor njemačke konsultantske kompanije za tehnologiju baterija, BatterieIngenieure. Zaista, kako litijum-jonske baterije stare, njihov sastav se mijenja i postaju manje efikasne u skladištenju i isporuci energije vašem uređaju. Bez obzira šta radite, kapacitet baterije vašeg telefona – što znači i njegov životni vijek, vremenom se smanjuje. Ali možete uticati na to koliko brzo baterija vašeg mobilnog uređaja stari.

Za početak, važno je napomenuti da biste bateriju telefona trebali konstantno držati na oko 30 – 50% kapaciteta. Prema riječima njihovih proizvođača, upravo u tom rasponu najsporije stare i gube svoju jačinu. A sa ovom informacijom su saglasni i popularni brendovi, poput Apple-a.

Naravno, ovo ne znači da njihov kapacitet ne treba izlaziti iz prethodno navedenih granica. Naglasak je na tome da litijum-jonske baterije ne treba konstantno držati na 100%. U skladu s tim, stručnjaci predlažu da pametne uređaje punite ujutru, nakon što se probudite, a ne tokom cijele noći.

Obratite pažnju i da bateriju vašeg telefona nikada ne ispraznite u potpunosti, budući da i to utiče na njeno brže starenje. Takođe, izbjegavajte izlaganje uređaja ekstremno visokim ili niskim temperaturama.

Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte pomenuto primjenjivati. Ali bez brige, na kraju dana bez obzira na to da li ste poslušali sve navedene savjete ili ne, svaka baterija ima svoj vijek trajanja i u jednom trenutku ćete je morati zamijeniti ili prosto kupiti novi telefon.