Kako naći spremljene WiFi lozinke na uređajima?

Written by

Kako pronaći spremljene WiFi lozinke na uređajima?

m:reza, preporučujemo| Views: 1585

Lozinku za WiFi spremljenu na nekom uređaju ne možete pronaći, a treba vam? Niste jedini, jer se to često dešava, usljed mijenjanja lozinki ili prosto zbog toga što ste poželjeli da ona bude dugačka i komplikovana.

U zavisnosti od vrste operativnog sistema, postoje određeni koraci pomoću kojih ćete naći spremljene WiFi lozinke. Donosimo njihov pregled:

Windows

Otvorite meni Start i pronađite Network Status. Kliknite na opciju Change Adapter Options. Kod starijih Windows-a 7, u Control Panel-u idite na Network and Internet, a potom na Network Connections.

Desnim klikom na WiFi adapter u listi izaberite Status pa Wireless Properties. U Security Tab-u ćete vidjeti lozinku, ali nakon što aktivirate opciju Show Characters ona će se pojaviti kao običan tekst.

MacOS

Keychain je mjesto gdje Apple-ov MacOS sprema lozinke za WiFi mreže. Otvarate ga tako što otvorire spotlight (stisnete CMD+Space) i upišete riječ Keychain ili kroz aplikaciju Keychain Access.

U Keychain aplikaciji iskoristite search opciju i tako potražite mrežu za koju vas zanima lozinka, a onda napravite double-click na nju dok se ne otvori novi prozor. Tu će vam se prikazati Show password, a pošto upišete korisničko ime i lozinku, pokazaće vam se lozinka u plain tekstu.

Android

Za one koji imaju operativni sistem Android 10, dovoljni su sljedeći koraci: Settings > Network & Internet > WiFi.

Spremljene WiFi lozinke nije moguće vidjeti bez Andorid-a 10, osim ako vaš telefon nije rootan. Ako jeste, u tome će vam pomoći file explorer aplikacije poput Solid Explorer-a, tako što odete na /data/misc/wifi” i otvorite “wpa_supplicant.conf lokaciju. U toj datoteci bi trebalo da se nalazi i spremljena lozinka.

iOS

Ako imate iPhone i želite da vidite spremljene lozinke, jedini način je da ih sinhronizujete sa iCloud Keychain-om, a onda slijedite već navedene korake koji se odnose na MacOS.