Written by

Kako slika Nokia 9 PureView sa pet kamera

mobilni svijet, u žiži| Views: 682

Kompnija HMD Global koja proizvodi Nokia telefona, na MWC-u je prikazala glavnu zvijezdu za ovu godinu – modela Nokia 9 PureView. Ovaj uređaj se izdvaja od svih do sada viđenih jer na poleđini nosi čak pet kamera.

I prije same prezentacije, koja je održavna u nedjelju u Barseloni, bile su poznate neke nezvanične specifikacije fotografije nadolazećeg telefona, a dan uoči službenog početka sajma većina informacija se pokazalo tačnim.

Telefon krasi jednostavan i elegantan dizajn, aluminijumski okvir, sa poleđinom izrađenog od stakla, kao i zakrivljenim ivicima.

Displej telefona ima dijagonalu od 5.99 inča, uz 18:9 odnos stranica i QHD+ rezoluciju (2880 x 1440p). Telefon koristi OLED panel, a ono po čemu se Nokia 9 PureView izdvaja od ostalih telefona na tržištu činjenica da nema izreza na ekranu. Nokia 9 PureView posjeduje senzor otiska prsta u samom ekranu, kakvi su viđeni samo na najnovijim premijum uređaja.

Pored svega navedenog, Nokia 9 PureView posjeduje prošlogodišnji Sanpdragon 845 čipest, 6GB RAM-a i 128GB interne memorije, kao i IP67 sertifikat za otpornost na vodu i prašinu.

Kako slika Nokia 9 PureView?

Nazanimljiviji dio telefona je svakako sistem glave kamera koju čini pet senzora, za čiju izradu je zaslužena čuvena ZEISS optika. Od pet sočica na poleđini, dva su RGB, dok su tri monohromatske. Kako sistem kamera stižu svaka sa 12MP senzorom svih pet zajedno raspolažu sa 60 megapiksela. podataka o slici.

Zahvaljujući posebnom ko-procesoru za sliku nova Nokija hvata fotografije u vrhusnkoj HDR kvaliteti. Korisnici će ugađenom depth senzoru moći obrađivati fotografije i nakon što ih već uslikaju. Tako će moći podešavati nivo boke efekta, uređivati boje i štimati kontrast, a omogućemo je i RAW fotografisanje.

Nokia 9 PureView stiže uz Android 9 OS u verziji Android One, kojim se garantuju nadogradnje softvera tokom tokom najmanje dvije godine, dok sigurnosne zakrpe stiižu tri godine nakon objave telefona. Novi model nekada slavnog finskog brenda sa isporukama kreće od marta.