Written by

Kako vještačka inteligencija pomaže u nalaženju novih kombinacija začina

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 534

Iako je odmah jasno da je toskanskoj piletini, svinjskom fileu s aromom burbona  i njuorleanskoj kobasici zajedničko to što imaju veze sa hranom, njih povezuje još jedna bitna stvar – u proizvodnju tih novih kombinacija začina prste je upetljala vještačka inteligencija (AI).

Razvoj AI na polju začina prvi je iskoristio te primijenio gigant iz te oblasti, kompanija McCormik, izučavajući podatke o začinima stare 40 godina. Tokom četvorogodišnjeg rada, a uz pomoć AI, onosno partnera IBM-a, u ovoj kompaniji su kreirali nove mješavine začina – kombinacije koje ranije možda nisu upotrebljavane. Uostalom, da li biste kumin stavili na picu?

U podnebljima gdje upotreba začina ima dugu i bogatu tradiciju, međutim, ne dijele njihovo oduševljenje. Kulture za koje su začini simobl identiteta ne vjeruju da mašine posao njihovog kombinovanja mogu da urade bolje od ljudi. Za njih je stvaranje savršene mješavine začina čista umjetnost.

S obzirom da u, recimo, jednoj tipičnoj indijskoj porodici začini nisu samo začini, već predstavljaju i suštinu kulture, nasljeđa i istorije, postavlja se pitanje ima li u svijetu začina zapravo mjesta za AI. Iz McCormik-a, odakle navode da će do kraja 2021. godine koristiti ovaj pristup za razvoj svih svojih novih proizvoda, navode da mašinsko učenje može da ubrza proces osmišljavanja novih ukusa te skrati vrijeme pripreme.

Takođe, ističu da vještačka inteligencija ubrzava i period obuke novih tehnologa ra razvoj proizvoda, a da je u prednosti i tako što može da predloži slične ukuse umjesto začina koje je teško nabaviti na tržištu. Uz to, sugerišu da je sve više ljudi danas okrenuto zdravoj hrani i da ih, samim tim, interesuje odakle ona dolazi, kao i transparentnost sastava začinskih mješavina, koje u svim kulturama, ne samo tradicionalnim, imaju važno mjesto.

Tradicionalni proizvođači, s druge strane, ističu da je kombinovanje začina komplikovan posao, a da njegova najveća tajna leži upravo u toj postepenoj, laganoj selekciji i pripremi.