Kako znati da nešto nije u redu sa baterijom vašeg telefona?

Written by

Kako znati da nešto nije u redu sa baterijom vašeg telefona?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 921

Izbor novog mobilnog telefona najčešće zavisi od toga koliko naših zahtjeva i realnih potreba uređaj može da ispuni. Veličina ekrana, količina memorije, brzina procesora, kamera visokog kvaliteta – samo su neki od parametara prema kojima rangiramo uređaje zavisno od naših želja. Postoji još jedan, danas biste rekli i najvažniji, a to je baterija.

Vjerovatno vas ponekad uhvati nostalgija za dobrim starim vremenima kada je baterija mogla izdržati i po nekoliko dana. Ali, priznaćete, tada ste mobilni telefon koristili isključivo za obavljanje kratkih poziva i slanje SMS poruka. S godinama, „apetiti“ i potrebe korisnika su rasle, a sa njima i mogućnosti koje su telefoni pružali, dok baterije ponekad nisu mogle ispratiti sve naše aktivnosti. Ipak, svjedoci smo da proizvođači mobilnih telefona u posljednjih nekoliko godine sve više ulažu u ovaj segment. Zato sada imamo uređaje čiji kapacitet baterije premašuje i 4000 mAh, a uz to sve popularnija opcija je brzo punjenje, kao i punjenje bez kabla. 

Međutim, budite svjesni da je i baterija „potrošna“ roba te da usljed dugog ili eventualno nepravilnog korištenja uređaja može doći do problema u radu. Ovo su najčešći znakovi da sa „srcem“ vašeg mobilnog telefona nešto nije u redu:

  • Sve kraći rad

Da bi baterija trajala što duže, morate znati kako je što efikasnije koristiti. Stručnjaci obično savjetuju da procenat baterije nikada ne pada ispod 20%, jer je to tzv. kritična zona. Međutim, kako telefon koristimo u različite svrhe – od posla do zabave, sve to utiče da ga ponekad i po više puta dnevno moramo puniti. Takvo korištenje, nažalost, može dovesti do smanjenja njenog životnog vijeka.

  • Uređaj je stalno na punjaču

Ponekad ćete reći da je vaš telefon „iz mobilnog prerastao u fiksni“ koliko je kablovima vezan za utičnicu. Ovo je jedan od, doktorskim rječnikom rečeno, najčešćih simptoma da je radni vijek baterije pri kraju. Događa li se često da se baterija prazni naglom brzinom i kada ne koristite uređaj aktivno, znajte da je vrijeme za njenu zamjenu.

  • Telefon se usijao

Ponekad može biti i od poziva, ali ako govorimo o bateriji – pregrijavanje uređaja svakako nije normalna pojava. Ipak, treba da znate kako se uređaj može zagrijati ako je na punjaču, ali ukoliko je ta temperatura nepodnošljiva da uređaj držite u ruci – trebalo bi da provjerite njenu funkcionalnost.

  • Radi samo na punjaču

Ukoliko svoj telefon ne možete ni pokrenuti bez povezivanja sa punjačem, onda je vrlo moguće da baterija uopšte nije u životu. U ovom slučaju najbolje je da konsultujete stručnjaka, te ukoliko je moguće promijenite bateriju na vašem telefonu.

  • Nema reakcije

Da sa baterijom zaista nešto nije u redu znaćete ukoliko telefon ne možete ni pokrenuti. Osim ako telefon nije pao sa velike visine ili u vodu (ukoliko nije vodootporan), problem zasigurno leži u bateriji.