Kamera 108MP

Written by

Kamere sa 108MP senzorima već od naredne godine

mobilni svijet, u žiži| Views: 494

Ukoliko je vjerovati glasinama sa interneta, naredne godine bismo mogli vidjeti pametne telefone sa kamerama od 108MP.

Kako je izvor ove informacije jedan od poznatih internet „dojavljivača“ nema razloga da sumnjamo u njihovu istinitost. Ne samo da će modeli za 2020. godinu probiti granicu od 100MP, već će i dolaziti sa mogućnosti desetostrukog zumiranja.

Početkom ove godine se pojavio izvještaj koji predviđa da će se u drugoj polovini 2019. godine pojaviti 65MP senzori. Tako bismo 108MP senzore mogli vidjeti tokom 2020. godine. I poznati proizvođač čipseta Qualcomm je iznio slična predviđanja, kako će se na narednoj generaciji telefona naći ove kamere.

Inače, senzori od 64MP su već postali stvarnost i proizvođači se već spremaju da ih ugrade u uređaje.  Među njima je i južnokorejski div i prvi proizvođač mobilni uređaja na svijetu. Ranije se pretpostavljalo da bi upravo Samsung prvi ugradio kameru sa 64MP u nadolazeći model Galaxy Note10. Najsvježije glasine govore da će se vjerovatnije na njegovoj poleđini naći sistem sa tri ili četiri kamere, sličan onom na modelu Samsung Galaxy S10 serije.

Ipak, do sada nijedna kompanija nije zvanično objavila da radi na 100+ megapiksel senzoru za mobilne uređaju. Takođe, za sada ne postoje zvanične informacije o uređajima sa 10x optičkim zumiranjem. Vjerujemo da ćemo uskoro saznati koji će to proizvođač prvi predstaviti telefonom sa ovako moćnim kamerama.

Gdje smo u 2019. godini?

Kada su u pitanju foto-mogućnosti u 2019. godini najdalje je otišao Huawei sa modelom P30 Pro. Ovaj uređaj se nalazi na samom vrhu liste telefona sa najboljim kamerama koji se prodaju na tržištu. Telefon ima četiri objektiva na zadnjoj kameri za koje je zaslužna prestižna Leica optika.

Glavni 40 MP širokougaoni objektiv, ultraširokougani objektiv od 20MP sa otvorom blende i telefoto periskopski objektiv od 8MP koji omogućava 5X optičko uvećanje i ToF objektiv. Posebna karakteristika ovog telefona je zumiranje. Huawei P30 Pro ima mogućnost 5x optičkog zumiranja, 10x hibridni zum kao i 50x digitalno uvećanje.

Podsjetimo, da ovaj model možete pronaći u ponudi kompanije m:tel i sami se uvjeriti u njegove superiorne fotografske mogućnosti.