Written by

Koncert benda Sopot u okviru Noći muzeja

prijateljstva| Views: 410

image0003

I danas nastavljamo sa predstavljanjem programa u sklopu Noći muzeja koju u subotu 16. maja organizuje Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske uz podršku kompanije m:tel. Cilj ovogodišnjeg programa je promocija aktuelne i inovativne savremene umjetnička scena Republike Srpske, a osim izložbe „Prigušena egzistencija: savremena umjetnička scena Srbije“ i projekta video mapinga „Laboratorija svjetla“ koji smo predstavili u prethodnoj najavi, posjetioci će imati priliku i da prisustvuju jedinstvenom koncertu i svojevrsnom muzičkom performansu popularnog banjalučkog benda Sopot.

Grupa Sopot je tokom deset godina postojanja zabilježila veliku uspjeh na regionalnoj i stranoj muzičkoj sceni, a u subotu 16. maja ova grupa će publici prirediti uistinu jedinstven performans. Ovaj bend u svojoj muzici kombinuje svoj autorski pečat sa fuzijom balkanske tradicionalne muzike i modernom tehnologijom. Grupa Sopot se na muzičkoj sceni izdvojila i po svom upečatljivom vizuelnom identitetu koji je u skladu sa savremenim muzičkim pravcima, ali koji je istovremeno u sinergiji sa velikim muzičkim potencijalnom ovog prostora.

Screenshot_1

Tokom Noći muzeja ova grupa će pred publikom izvesti specifičan vizuelni nastup koji predstavlja nastavak njihovog dosadašnjeg koncepta, a njihovi karakteristični muzički i vizuelni sadržaji biće pojačani elementima video mapinga. Prepoznatljivi vizuelni identitet ove grupe poslužio je kao inspiracija umjetnicima koji su kreirali video maping, a prilikom kreiranja video mapinga korišteni su motivi iz njihovih spotova i osmišljeni novi sadržaji u skladu sa pjesamam koje će ova grupa izvoditi. Ukupni doživljaj publike upotpuniće kombinacija apstraktnih elemenata i likova iz „Laboratorije svjetla“.

Još jedna specifičnost ove večeri biće i aktivno učešće PLAY TEAM produkcijskog tima koji je sastavljen od mladih kamermana, režisera i producenata sa banjalučke Akademije umjetnosti. PLAY TEAM će tokom ove večeri snimati novi spot grupe Sopot, promotivni film o Noći muzeja i projekciju video mapinga. Ovaj audio-vizuelni spektakl snimaće čak šest kamera što će dodatno animirati publiku koja će na taj način moći direktno da učestvuje u projektu.

Deseta po redu manifestacija Noć muzeja proslavlja se u sklopu Evropske Noći muzeja koja je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a, a Međunarodni dan muzeja proslavlja se 18. maja svake godine. Svake godine Međunarodni dan muzeja ima drugačiju tematiku, a ove godine u fokusu je tema „Muzeji za održivo društvo“.