Written by

„Laboratorija svjetla“ u manifestaciji Noć muzeja

prijateljstva| Views: 441

MUZEJ

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske uz podršku kompanije m:tel u subotu 16.maja proslavlja internacionalno priznatu manifestaciju Noć muzeja. Ovogodišnja manifestacija predstavlja nastavak kampanje „Muzeji su u modi“ koju je kompanija m:tel započela prošle godine.

Tokom ove jedinstvene noći Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske otvoriće svoja vrata posjetiocima u večernjim časovima, a posjetioce očekuje veoma atraktivan program koji uključuje izložbu „Prigušena egzistencija: savremena umjetnička scena Srbije“, koncert banjalučkog benda Sopot i DJ set KAWIAR MANGUEIRA, a centralni vizuelni događaj tokom trajanja Noći muzeja biće „Laboratorija svjetla“. Radi se interaktivnom projektu digitalnog video mapinga koji će biti projektovan na fasadi Muzeja savremne umjetnosti Republike Srpske. Ovaj projekt organizovan je sa ciljem podrške savremenoj umjetničkoj sceni kao i razvoja dizajna i animacije, a akcent je na najnovijoj mutlimedijalnoj produkciji.

Projekt je nastao nakon javnog poziva koji je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske uputio svim dizajnerima, vizuelnim umjetnicima, strip crtačima, 3D animatorima i ilustratorima koji su imali priliku da pošalju svoja rješenja za video maping. Cilj je bio stvaranje radova koji će se moći spojiti u jedinstvenu cjelinu koja će pričati priču kroz animirane pokrete. Selektori radova bili su istoričari umjetnosti, kustosi Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i docent Animacije na Akademiji umjetnosti u Banja Luci Mladen Đukić. Odabrani radovi će osim na fasadi biti prikazani i na posebnoj projekciji u okviru Muzeja, te će na taj način postati dio jedinstvene vizuelne manifestacije koju MSURS organizuje po prvi put.

Projekt video mapinga „Laboratorija svjetlosti“ odlična je prilika da se predstave radovi savremenih vizuelnih umjetnika iz Banjaluke i cijele Republike Srpske, a često se radi o umjetnicima koji se ističu po specifičnom načinu rada koji često nije dostupan široj publici. Produkciju i postprodukciju video mapinga uz Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske potpisuje i AEON Production koju vodi jedan od selektora radova i docent Animacije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Mladen Đukić

Deseta po redu manifestacija Noć muzeja proslavlja se u sklopu Evropske Noći muzeja koja je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a, a Međunarodni dan muzeja proslavlja se 18. maja svake godine. Svake godine Međunarodni dan muzeja ima drugačiju tematiku, a ove godine u fokusu je tema „Muzeji za održivo društvo“.