Written by

Lenovo predstavio savitljiviji računar

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 618

Sklopivi telefoni su već okarakterisani kao sljedeće veliko dostignuće tehnologije, a kompanija Lenovo, prateći trendove, najavila je ThinkPad – prvi sklopivi PC.

Poznati proizvođač razvija tehnologiju proizvodnje savitljivog računara već neko vrijeme, a njegovo lansiranje planira tokom 2020. godine, kao dio svoje premium marke ThinkPad Ks1. Osnovni cilj jeste da proizvod bude vrhunskog kvaliteta, te da korisnicima služi kao highclass uređaj, a ne kao dodatak ili sekundarni računar.

Ideja koja se krije iza sklopivog ThinkPad-a je da se od kompjutera u punoj veličini, savijanjem dobije PC manjih dimenzija. Rezultat je 4:3 2K OLED ekran od 13 inča, koji se može smanjiti na veličinu knjige.

Računar ima ugrađen štitnik, koji vam omogućava da podignete ekran, te uz pomoć bežične tastature i trackpad-a dobijete sve funkcije laptopa u nekoliko jednostavnih koraka. Zatim, uređaj možete okrenuti horizontalno i koristiti ga poput tableta, tako da vam dio površine služi kao digitalna tastatura ili ploča za pisanje.

Hardver je nedovršen u ovoj fazi, a mnoga poboljšanja se očekuju u mehanizmu za sklapanje, kao i u funkcionalnosti ekrana budući da prototip ima nedostataka u gledanju sadržaja kada se ThinkPad koristi kao knjiga. Detaljne specifikacije nisu poznate, ali je sasvim sigurno da će ThinkPad imati Windows kao operativni sistem, ali i Intel CPU. Podaci o kapacitetu RAM-a ili procjeni vijeka trajanja baterije i dalje se čuvaju u strogoj tajnosti. Još uvijek nema informacija ni o tačnoj težini uređaja, ali predstavnici Lenovo-a kažu da će ona iznositi nešto manje od dva kilograma.

Budući da je tehnologija preklopnih ekrana još uvijek u ranoj fazi razvoja, mnogi stručnjaci iz svijeta tehnologije prilično su skeptični u vezi sa datum predstavljanja finalne verzije uređaja. Iz kompanije Lenovo napominju da rade na tome da svaka komponenta računara funkcioniše bez greške, te da imaju sasvim dovoljno vremena da završe proizvod do naredne godine.