LG napravio savitljiv i rastezljiv ekran

Written by

LG napravio savitljiv i rastezljiv ekran

mobilni svijet, u žiži| Views: 55

Južnokorejska kompanija LG nedavno je objavila da je proizvela jednu neobičnu vrstu displeja za digitalne uređaje koji će moći da se koristi i izvan elektronske industrije.

LG je napravio svoj prvi displej koji je savitljiv, ali istovremeno i rastezljiv i to sa mogućnošću da se razvuče do 20 odsto od početne veličine.

U LG ga zovu displej slobodnog oblika (free form display) i podložan je rastezanju, savijanju i uvijanju kao guma. Do sada smo na tržištu imali priliku da vidimo samo sklopive i djelimično savitljive displeje, ali ne i ovako fleksibilne.

Službene informacije iz LG Display-a kažu da je veličina displeja 12 inča, sa mogućnošću da se raširi do 14.

Kako je ekran tako rastezljiv? Napravljen je od silikonskog materijala koji liči na onaj od kojeg se prave kontaktna sočiva. Visoku izdržljivost i rezoluciju omogućavaju mikro LED diode veličine manje od 40 mikrometara, koje su izvor svjetla.

U uređaj su ugrađene specijalne opruge koje dozvoljavaju prilagođavanje, savijanje i preklapanje. Displej bi se mogao koristiti na nepravilnim površinama, kao što su nosivi materijala poput odjeće, pogotovo službene uniforme.

“Revolucionarna tehnologija rastezljivog ekrana omogućava svestranost za korištenje u različitim scenarijima. Može se pričvrstiti na zakrivljene površine kao što su koža, odjeća, namještaj, a može se koristiti u automobila i avionima. Ovo je jedinstvena inovacija koja ima potencijal da se iskoristi u različitim industrijama, uključujući tu i igre, mobilnu industriju i modu”, objavio je LG Display.