Written by

Lični asistent na vašem telefonu? Šta je to?

kako? lako!| Views: 1381

 

google-now-cards

Vjerovatno ste u zadnje vrijeme mnogo puta čuli za izraz “pametni lični ili personalni asistent”, pa ćemo u ovom tekstu da vas upoznamo o čemu se tu tačno radi i čemu služi ovakva vrsta asistenta.

Prije svega, inteligentni lični asistent je softver koji može obavljati poslove ili usluge za pojedinca, a instalira se na pametne uređaje. Ovi zadaci ili usluge su bazirani na osnovu unosa korisnika, određene lokacije, kao i mogućnost pristupa informacijama iz različitih izvora na internetu, kao što su vremenski uslovi ili stanje u saobraćaju, vijesti, cijene akcija, kalendar korisnika i mnoge druge stvari. Zapravo, moglo bi se reći da je on vaš digitalni pratilac, koji funkcioniše tako što prikuplja na jednom mjestu informacije koje vas interesuju, a zatim vam ih i prezentuje na način na koji sami odaberete, i to onda kada vam to treba.

Najpoznatiji primjeri takvog asistenta su Google Now (Google), Siri i Braina (Apple), Echo (Amazon), Cortana (Microsoft) S Voice (Samsung), Voice Mate (LG), Hidi (HTC) i još mnogi drugi.

cortana siri google now

Lični asistent se razlikuje od ostalog softvera na koji ste navikli, jer vremenom možda da “uči” i nadograđuje svoja “znanja i zapažanja”, a na osnovu kojih će vam dati određene preporuke, ali i pomoći pri organizaciji vremena.

Primjera radi, kada ustanete ujutro, daće vam informaciju kakve su trenutno vremenske prilike napolju, te kako da najlakše da stignete do posla, škole ili gdje već planirate ići tog dana. Ovo je samo djelić mogućnosti ličnih asistenata, pa mu možete zatražiti i dodatne informacije pomoću ključnih riječi, kao što su “saobraćaj”, “prognoza”, “rezultati utakmice”…

Tehnologija inteligentnog ličnog asistenta je omogućena kombinacijom mobilnih uređaja, interfejsa za programiranje aplikacija (API), kao i širenjem mobilnih aplikacija. Međutim, dok su sa jedne strane inteligentni automatizovani asistenti dizajnirani za obavljanje specifičnih jednokratnih poslova utvrđenih vašim glasovnim instrukcijama, inteligentni lični asistenti izvršavaju tekuće zadatke autonomno (npr. upravljanje vašim rasporedom).

Inteligentni lični asistent potiče od projekta vještačke inteligencije finansiranog od strane vojske, a pod nazivom CALO, što je skraćenica za “cognitive assistant that learns and organizes” (kognitivni asistent koji uči i organizuje). Adam Cheier, CALO menadžer projekt, napravio je tim od članova iz SRI centra za vještačku inteligenciju i stvorio startup Siri. Upravo ovo je bio prvi poznati inteligentni lični asistent.

S obzirom da je riječ o zaista zanimljivoj i opširnoj temi, te imajući u vidu da se ovakvi asistenti svakoga dana unapređuju i razvijaju, na stranicama našeg bloga moći ćete uskoro pročitati koji su to najzanimljiviji lični asistenti na koje treba obratiti pažnju. Ko zna, možda vam baš oni budu od pomoći kada je u pitanju organizacija vremena.