Ljepota i moć digitalne umjetnosti – Instagram profil @refikanadol

Written by

Ljepota i moć digitalne umjetnosti – Instagram profil @refikanadol

m:reza, preporučujemo| Views: 56

Poznati tursko-američki umjetnik Refik Anadol, majstor digitalne umjetnosti, svoja nevjerovatna remek djela izlaže širom svijeta, ali ih predstavlja i na svom Instagram profilu @refikanadol.

Anadol je rođen u Istanbulu 1985. godine, a sada živi i radi u Los Anđelesu. Kombinujući umjetnost, nauku i tehnologiju, ovaj vrsni umjetnik bavi se pitanjima uloge čovjeka u vrijeme vještačke inteligencije i istražuje koliko se naš doživljaj vremena i prostora mijenja sada kada mašine postaju sve dominantnije.

Posebno fascinantna i zadivljujuća je mogućnost njegovih trodimenzionalnih skulptura i slika da ožive pred publikom i mijenjaju oblike. Impresivno je i to da je u svaki rad utkano mnošto podataka i fotografija.

Tako je njegova izložba Machine Memoirs: Space rezultat dugogodišnje saradnje sa NASA-om i korištenja miliona fotografija kosmosa. Isto je i sa izložbom Machine Hallucination, gdje je korišteno 113 miliona javno dostupnih fotografija Njujorka.

Sve te informacije ne mogu da dočaraju ni djelić ljepote i moći njegovih djela. Zato posjetite njegovu web stranicu Refik Anadol i Instagram profil @refikanadol i sami se uvjerite da to što on stvara zaista oduzima dah.