Mašine nemaju autorska prava, ali mogu da krše tuđa

Written by

Mašine nemaju autorska prava, ali mogu da krše tuđa

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 64

Generativna vještačka inteligencija, zahvaljujući kojoj mašine pišu smislene tekstove, stvaraju slike, pa čak i video sadržaje, mogla bi nekim ljudima donijeti glavobolju.

Naime, iako pomenute mašine nemaju autorska prava, one tokom svog „kreativnog rada“ kombinuju materijale koje su stvorili ljudi, čime u određenoj mjeri vjerovatno krše tuđa autorska prava, što postaje zabrinjavajuće, tvrde stručnjaci.

Kako navodi The Verge, i kompanije kao što su Microsoft, Adobe i GitHub integrišu pomenute AI modele u svoje proizvode. Ipak, pitanja zakonitosti i etike postaju sve veći pritisak za sve koji koriste ove mogućnosti.

Kao primjer navode slučaj Disney-eve ilustratorke Hollie Mengert, koja je otkrila da je jedan student mašinstva u Kanadi pomoću vještačke inteligencije „klonirao“ njen umjetnički stil. Preuzeo je 32 njena djela i trebalo mu je nekoliko časova da uvježba model mašinskog učenja koji bi je mogao iskopirati. Slučaj je prijavljen.

“Meni se čini kao da neko uzima posao koji sam radila, stvari koje sam naučila, bila sam umjetnik otkad sam diplomirala umjetničku školu 2011, i koristi ih za stvaranje umjetnosti na koju nisam pristala niti sam dala dopuštenje“, kazala je ona.

The Verge je potražio mišljenje brojnih stručnjaka o tome je li to kršenje autorskih prava. Dok jedni tvrde da ovi sistemi mogu kršiti autorska prava i da bi se njihovi korisnici u budućnosti mogli suočiti sa ozbiljnim pravnim izazovima, drugi vjeruju da je sve to iznad zakonske osnove i da su te tužbe osuđene na neuspjeh. Šta će se zaista desiti, pokazaće vrijeme.