Mask konačno preuzeo Twitter

Written by

Mask konačno preuzeo Twitter

m:reza, preporučujemo| Views: 80

Milioni korisnika mreže, ali i druga zainteresovana publika sada prate kako će se jedna od najpoznatijih platformi promijeniti pod vlasništvom Ilona Maska.

U petak je američki milijarder i zvanično najbogatiji čovjek na svijetu nakon mjeseci sudskih sporova preuzeo društvenu mrežu Twitter. Nujorška berza je potvrdila da je akvizicija koštala 44 milijarde dolara. Internetom se dan ranije proširio bizaran video kako Mask u sjedište kompanije unosi svoj lavabo za toalet, a petak je objavio i prvi tvit: “The bird is freed” (ptica je oslobođena). U opis svog profila na Twitter-u dodao je “Chief Twit” (skraćeno za šef Twittera).

Mask je odmah otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i glavnog pravnog i političkog službenika Vijaia Gaddu. Bilo je još otpuštanja, ali je novi vlasnik demantovao da će bez posla ostati 75% radnika, kako se ranije pisalo u medijima.

Planira da uvede Savjet za upravljanje sadržajem sa sveobuhvatnim i različitim tačkama gledišta koji bi regulisao šta treba da se zabrani, a šta ne.  Najavio je da će korisnici pomoću sistema ocjenjivanja na svojim tvitovima moći potencijalno da biraju verziju ove platforme koja im se dopada.

U nizu tvitova početkom ove nedjelje, Mask je kritikovao trenutni sistem verifikacije korisnika koj ih označava plavom kvačicom. Facebook i Instagram imaju slične sisteme verifikacije. Napisao je da će verifikaciju ponuditi preko Twitter Blue paketa i da će kvačica koštati osam dolara mjesečno, a oni koji budu verifikovani imali bi prioritet u tagovanju, odgovorima i pretraživanju, vidjeli bi upola manje oglasa i mogli da tvituju dugačke tvitove i audio poruke.

Očekuje se promjena u osnovnim funkcijama mreže jer je milijarder najavljivao da želi da da algoritmu bude omogućen pristup putem sistema otvorenog koda. Nada se i pokušaće da učini da Twitter bude najbolja platforma za reklamiranje na svijetu.