Microsoft Cortana

Written by

Microsoft je otkrio novu Cortana aplikaciju za Windows 10

m:apps, preporučujemo| Views: 570

Microsoft trenutno ispituje kako Cortana funkcioniše na operativnom sistemu Windows 10. Iako je izvjesno kako će ovaj digitalni asistent nestati sa Xbox One, kompanija testira novi interfejs Cortana-e.

Nova aplikacija, koja je trenutno u beta fazi, prvobitno je uočena prošlog mjeseca, a već sada je dostupna za testiranje. Potencijalnim korisnicima je svakako važna informacija kako i ova verzija podržava kako tekstualna, tako i govorna pitanja.

Šta je novo?

Ove promjene se događaju zapravo zbog novih ciljeva koje je Microsoft postavio pred Cortana-u. Kompanija odvaja svog digitalnog asistenta, koji je do sada bio ugrađen u Windows sistem, i fokusira se na poslovne korisnike. Ova nova Cortana aplikacija za Windows 10 podržava većinu postojećih funkcija, uključujući pitanja, razgovor sa pomoćnikom, otvaranje aplikacija, upravljanje listama i podešavanja podsjetnika, alarma i tajmera.

Ova Cortana aplikacija dostupna je u najnovijem pregledu za Windows 10, verzija 18945. Premijera za sve korisnike planirana je prvu polovinu 2020. godine. Microsoft je, takođe, prilagodio Cortana-u tako da „Hey, Cortana“ nije toliko nametljiva, a sada podržava i svijetle i tamne teme u sistemu Windows 10. Efekti bi, takođe, trebali biti značajno unaprijeđeni zahvaljujući novim modelima govora i jezika.