Evo kako instalirati novu veliku nadogradnju za Windows 10

Written by

Microsoft predstavio Windows 10X, OS za uređaje sa dva ekrana

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 489

Nakon što je Microsoft nedavno predstavio svoj Surface Duo – sklopivi Android sa dva ekrana, red je da spomenemo i operativni sistem (OS) koji je prilagođen upravo tim dual-screen uređajima.

U pitanju je nova verzija Windows-a 10, pod nazivom Windows 10X. Ovaj operativni sistem je prilagođen uređajima sa dva ekrana. Međutim, osim Android-u Surface Duo, prilagođen je i svim ostalim uređajima Microsoft-ovih partnera. Očekuje se da ovaj OS pruži bolju podršku za olovku i virtuelnu tastaturu.

Ovaj novi operativni sistem karakteriše i to da se njegovi određeni dijelovi mogu izdvajati i koristiti po potrebi. Dakle, u pitanju je nastavak izmjena u arhitekturi Windows-a 10, čime će biti primjenjiv i na uređajima poput HoloLens-a, Surface Hub-a i Xbox-a. Razlike svakako neće biti drastične, već će se aplikacije automatski prilagođavati svakom od dva ekrana.

Uz to, ovaj adaptivniji OS bi trebalo da utiče na manju potrošnju energije i duži vijek baterije. Sve to proističe iz podatka da, za razliku od Windows-a 10, neće automatski pokretati sve servise, već isključivo onda kad oni budu potrebni.

Samim tim, ne radi se, zapravo, o novom operativnom sistemu, već prilagodljivijoj verziji Windows-a 10. Važan je i podatak da Windows 10X neće biti dostupan samostalno, već da dolazi sa dual-screen uređajima, dakle, krajem naredne godine.