Microsoft radi na novoj generaciji Windows-a

Microsoft je organizovao događaj Build, a izvršni direktor Satya Nedella izjavio je kako su testirali novu generaciju Windows-a.

Kompanija će uskoro podijeliti jedno od najznačajnijih ažuriranja u protekloj deceniji. To će otvoriti veće mogućnosti za programere i kreatore. Posljednjih nekoliko mjeseci aktivno rade na novoj generaciji operativnog sistema koja će ponuditi otvorenu platformu za izgradnju i distribuciju aplikacija.

Promjene se odnose najvjerovatnije na Windows Store. Glasine sugerišu da će sada moći da dopuste komercijalne platforme trećih strana u aplikacijama.

Nedavno su najavili da se Windows X10, njegov OS izvorno urađen za uređaje sa dvostrukim ekranom, više neće isporučivati. Proizvođač softvera sada u glavnu verziju sistema unosi najbolje dijelove sistema Windows 10X, pojednostavljenu verziju sistema, pod kodnim imenom “Sun Valley“.

Dio posla je već započet novim sistemskim ikonama, poboljšanjima File Explorer-a i ukidanjem ikona sistema Windows 95. Takođe se fokusiraju na poboljšanje osnovnih temelja sistema, sa popravkama problema aplikacija na više monitora, dodavanjem Xbox Auto HDR-a i poboljšanjima podrške za Bluetooth audio.