Milijarde dolara uložene u virtuelne nekretnine

Written by

Milijarde dolara uložene u virtuelno zemljište

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 66

Kompanije i pojedinci u proteklih 12 mjeseci potrošili su 1,93 milijarde dolara na kupovinu virtuelnog zemljišta u metaverzumu, pokazuju istraživanja.

Čak 22 miliona dolara od te sume potrošena su na oko 3.000 parcela u Voxels-u. Iako običnim smrtnicima zvuči nevjerovatno, neki daju čak milione dolara za svoje virtuelne komade zemljišta.

Na primjer, njemački modni dizajner Philipp Plein kupio je digitalnu parcelu veličine otprilike kao četiri fudbalska terena, što ga je koštalo 1,5 miliona dolara. I sam je priznao da je njegova porodica bila šokirana tim potezom. Ipak, on se nije pokajao.

“Majka me nazvala i rekla: ‘Šta si uradio? Zašto? Jesi li lud, zašto trošiš toliko novca, šta je ovo?'”, kazao je on. Plein smatra da je taj njegov potez bio hrabar i nije jedini koji tako misli.

Pojedini vlasnici kompanija čak otvaraju radnje isključivo u metaverzumu. Među njima je suosnivačica kompanije The Fabricant Amber Jae Slooten, koja kreira odjeću za korisnike metaverzum svijeta Decentraland, gdje jednu NFT haljinu prodaje po cijeni od 19.000 dolara.

Decentraland je stvoren 2020. godine, a njegove parcele koštaju jako puno, neke i milione dolara. Ipak, mnogi ih kupuju, poput Samsunga-a i Sotheby's-a. Na cijeni je i zemljište u Sandbox-u, gdje svoje parcele imaju Adidas, Gucci, Varner Music, Ubisoft