Mjerenje krvnog pritiska putem selfie videa

Written by

Mjerenje krvnog pritiska putem selfie videa

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 610

U bliskoj budućnosti, možda se nećete morati nalaziti sa svojim ljekarom ili pohoditi apoteku da biste izmjerili svoj krvni pritisak. Kako trenutno stvari stoje, a kada govorimo o tehnologiji, uskoro bi vam za to bio sasvim dovoljan mobilni telefon sa selfie kamerom.

Tehnologiju nazvanu transdermal optical imaging (TOI), koja na osnovu kratkog selfie video snimka lica neke osobe može precizno da izmjeri njen krvni pritisak, potpisuju Kang Lee i Paul Zheng, istraživači iz oblasti razvojne psihologije sa Univerziteta u Torontu.

Oni navode da je koža na ljudskom licu providna. Stoga optički senzor na telefonu može da uhvati crveno svjetlo koje hemoglobin reflektuje ispod naše kože, što omogućava TOI da vizualizuje i izmjeri promjene u protoku krvi.

Naučnici su ovu tehnologiju koristili kako bi analizirali dvominutne selfie video zapise 1.328 odraslih osobe, načinjenih iPhone kamerom. U poređenju sa standardnim metodama utvrđivanja krvnog pritiska, oni su uspjeli da izmjere tri vrste pritiska, uz oko 95% tačnosti. 

Lee je ujedno suosnivač startapa Nuralogix, koji je razvio aplikaciju za mjerenje krvnog pritiska, pod nazivom Anura. Kada snimite selfie video od 30 sekundi, ta aplikacija će izmjeriti vaš puls i nivo stresa, odnosno osobe koja je snimljena. Nuralogix planira da, ove jeseni, objavi još jednu verziju aplikacije u Kini, kojoj će biti pridodana opcija mjerenja krvnog pritiska putem selfie videa.