Written by

Modularni telefoni će potpuno promijeniti tržište telefona?

m:ovo m:ono| Views: 456

Ara 01

Modularni mobilni telefon Ara kompanije Google mogao bi se naći u prodaji već početkom sljedeće godine.

Pol Eremenko, šef ovog projekta, na prvoj developer konferenciji posvećenoj konceptu modularnog mobilnog telefona, kazao je da bi osnovni paket obuhvatao matičnu ploču, kao i module sa ekranom, Wi-Fi i procesorom.

Ovakav sastav osnovnih funkcija koštao bi 50 američkih dolara, a ostali moduli bi bili raspoloživi za kupovinu korisnicima, koji bi svoj mobilni telefon tako prilagođavali vlastitim potrebama.

Ara 03

Trenutno kodno ime projekta prvog takvog telefona je Grey Phone, jer je zamišljen kao “dosadno sivi” proizvod, koji bi sami korisnici učinili zanimljivim dodajući razne module poput GPS-a, kamere, bluetooth modula, dodatnih zvučnika ili baterije.

Osim razvoja prvog modularnog telefona, Google ima za cilj stvoriti i eko-sistem oko tako zamišljenog jezgra, pa bi i drugi proizvođači hardvera mogli dodavati svoje kreativne module sa još većim mogućnostima.

Procjenjuje se da bi jedna matična ploča, svojevrsni “kostur” modularnog telefona mogla korisniku poslužiti oko pet godina, a u tom periodu bi se na njega mogli dodavati sve bolji moduli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oni bi se nabavljali preko posebne prodavnice, slične postojećim prodavnicama aplikacija, najavio je Eremenko.

Činjenica je da Google i ostali koji se uključuju u razvoj modularnih uređaja otvaraju sasvim novo područje mobilnih telefona i ako uspiju u tome, drastično će promijeniti način na koji koristimo telefone – od načina na koji ih nosimo, kada ćemo ih nadograditi ili mijenjati oštećene komponente. Otvorilo bi i se i sasvim novo područje, kao i kod aplikacija, gdje ćemo moći imati ogroman broj proizvođača koji rade module raznih mogućnosti i dizajna.