mrecenzija - Sony Xperia 10 Plus (1)

Written by

m:recenzija – Sony Xperia 10 Plus

m:arket, preporučujemo| Views: 788

Ljubitelj ste velikih ekrana, ali od svog telefona istovremeno očekujete brzinu, efikasnost i dugotrajnost? Sony Xperia 10 Plus je pravi odgovor na vaše potrebe, a sve detalje ovog telefona donosimo u našoj m:recenziji.

Nekoliko riječi o dizajnu

Dizajn i ergonomija su dvije ključne stvari kada govorimo o mobilnom telefonu. Ovaj model zaista je poseban po ovom pitanju, jer je odnos stranica 21:9. Kompanija Sony je, na ovaj način, proizvela prvi takav uređaj u svijetu smartfona, a tome u prilog ide i činjenica da su ivice telefona gotovo nevidljive (osim na gornjoj strani telefona gdje je smještena prednja kamera).

Na lijevoj strani je smješten ulaz za dvije nanoSIM kartice i microSD karticu, koja pri svakom otvaranju pokreće i restart telefona. Na desnoj strani se nalaze komande za uključivanje/isključivanje uređaja, kao i za kontrolu jačine zvuka. Zanimljivo, između ovih prekidača nalazi se brz čitač otiska prsta.

Na vrhu, Xperia 10 Plus ima 3.5mm ulaz za slušalice, kao i sekundarni mikrofon, dok se na dnu nalaze glavni zvučnik, glavni mikrofon i USB C ulaz.

Ekran

Kada je riječ o ekranu, on je definitivno u prvom planu ovog modela telefona. Riječ je o ultravisokom 6.5-inčnom IPS LCD displeju rezolucije 1080×2520 piksela. Zahvaljujući odnosu stranica 21:9, ekran ovog telefona vam omogućava da uživate u modernim formatima filmova i video-sadržajima na popularnim servisima.

Kamere

Sony Xperia 10 Plus ima dvostruku kameru – 12MP f/1.8 sa faznim autofokusom i podrškom za 4K video-zapise, a uz nju i 8MP f/2.4 telefoto objektiv s 2x optički povećanjem. Na prednjoj strani nalazi se jedna kamera od 8MP s podrškom za 1080p video.

Softver i performanse

Ovaj model telefona dolazi sa Android 9 Pie sistemom, a pokreće ga osmojezgreni Snapdragon 636 s Kryo 260 jezgrima. Takođe, uređaj raspolaže sa 4GB RAM-a i 64GB memorije za čuvanje svih vrsta podataka.

Možda i najvažnije – Sony Xperia 10 Plus ima bateriju jačine 3000 mAh koja osigurava neometan rad tokom jednog dana. S punjačem koji dolazi u paketu, telefon se do 100% napuni za nešto više od dva sata.

Uređaj po povoljnoj cijeni i uz odlične tarifne modele možete pronaći u ponudi kompanije m:tel.