m:recenzija - Sony Xperia 10

Written by

m:recenzija – Sony Xperia 10

m:arket, preporučujemo| Views: 790

Kompanija Sony nas uvijek iznenadi jedinstvenim i prepoznatljivim dizajnom telefona. Ništa drugačije nije ni sa modelom Xperia 10 koji ima nesvakidašnji omjer stranica 21:9.

Jedna on najvećih prednosti uređaja jeste njegov ekran sa dijagonalom od 6 inča, koji korisnicima omogućava gledanje omiljenih serija i filmova gdje god da se nalaze. Sony Xperia 10 ima odličan prikaz boja zahvaljujući LCD Full HD+ rezoluciji od 1080×2520 piksela koja pruža odlično iskustvo prikazivanja video-sadržaja.

Sony ima i dvije zanimljive opcije za jednostavnije upravljanje naredbama s jednom rukom. Jedna je Side Sense – traka smještena sa desne strane telefona koju je potrebno dva puta brzo pritisnuti kako bi se na ekranu pokazale aplikacije koje se najčešće upotrebljavaju. Ova funkcija će znatno ubrzati vaš rad na telefonu, a uređaj će “učiti” koje aplikacije treba uvijek prikazivati pri vrhu. Druga opcija jeste smanjenje aktivne površine ekrana na brz i jednostavan način – dvostrukim dodirom po Home dugmetu.

Dvostruka kamera na poleđini telefona

Sa zadnje strane uređaja nalaze se dvije kamere – glavna rezolucije 13MP i otvorom blende f/2.0, kao i prateća rezolucije 5MP i otvora blende f/2.4 koje imaju opciju snimanja fotografija sa zamućenom pozadinom. Na raspolaganju su različite funkcije fotografisanja poput uljepšavanja lica, HDR, panorama, ISO 12800, Steady Shot, kao i mnogobrojni filteri i efekti.

Prednja kamera je od 8MP sa Sony Exmor senzorom i širokougaonim objektivom od 84 stepena. Ljubitelje selfie snimaka će obradovati činjenica da prednja kamera podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, ali i “okomiti autoportret” koji omogućava portret sa zamućenom pozadinom.

Sony Xperia 10 pametni telefon ima Android 9.0 Pie operativni sistem. Prilikom prve upotrebe telefona sistem će vas pitati koje aplikacije želite instalirati na uređaj. Bez obzira na količinu softvera koje preuzmete, pametni telefon će sve zadatke izvršavati brzo i fluidno.

Litijum-polimerska baterija od 2870 mAh je integrisana u sam uređaj i ne može se izvaditi, a telefon podržava i brzo punjenje Qualcomm Quick Charge QC3.0 punjačem. Baterija će se nakon cjelodnevne upotrebe isprazniti, ali bez brige, nakon 80 minuta provedenih na punjaču njen kapacitet će ponovo biti na 100%.

Uređaj po povoljnoj cijeni i uz odlične tarifne modele možete pronaći u ponudi kompanije m:tel.