Written by

Na korak smo bliže do Wireless punjenja s veće udaljenosti

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 457

Bežično punjenje smartfona je odlična stvar, ukoliko telefon sadrži modul pomoću kojeg je to i moguće. Za sve one uređaje koji ne podržavaju ovakav način punjenja, i dalje vrijedi opcija da treba da budu priključeni na neki izvor napajanja.

U budućnosti, to više vjerovatno neće biti potrebno. Američka kompanija Ossia je od regulatora dobila FCC odobrenje za primjenu tehnologije koja omogućava Wireless punjenje putem radio talasa do jednog metra. To znači da biste jednostavno mogli samo stajati pored bežičnog punjača i vaš telefon bi se punio.

Cota je tehnologija koju razvijaju u ovoj kompaniji i koja bi to mogla i da omogući, a koja koristi radio talase naboja 2,4 GHz, kakav koriste WiFi i Bluetooth.

Ipak, možda je prerano za slavlje, s obzirom da se odobrenje FCC ne odnosi na upotrebu u kućnim uslovima, već samo u proizvodnji. Takođe, pomenuta tehnologija, kako trenutno stvari stoje, omogućava samo jedan vat snage, što je otprilike trećina onog koliko odašilju mobilni telefoni – a što je jedva poredivo s nečim kao što je Warp Charge 30 za OnePlus 7 Pro, koji putem kabla isporučuje 30 vati.

Čak i većina ploča za bežično punjenje nudi između 5 i 10 vati.

Iz Ossia-e se nadaju da će, uskoprofilisanim korisnicima, svoje proizvode moći da ponude do 2020. godine.